Obvestila

V PRIJETNEM IN HISTORIČNEM AMBIENTU OTVORILI CIKEL POGOVORNIH VEČEROV CAFÉ EVROPA

Objavil PiNA 23 septembra, 2020

Včeraj, 22. septembra 2020, smo v prijetnem in historičnem ambientu nekdanje kavarne Loggia, z Boštjanom Videmškom (novinarjem in pisateljem) in prof. Lučko Kajfež Bogataj (klimatologinjo in Nobelovo nagrajenko) otvorili nov cikel pogovornih večerov Café Evropa. Tokrat na temo okolja in podnebnih sprememb.

Uvodoma smo se dotaknili vprašanja, zakaj smo v podnebni krizi in zakaj je že skoraj prepozno, da karkoli ukrenemo. Prof. Lučka Kajfež Bogataj je izpostavila, da lahko o podnebni krizi govorimo zato, ker se mnoga leta na političnem nivoju ni nič premaknilo, sam vpliv človeka pa je naraščal. “Jasno je, da podnebnih sprememb ne moremo več ustaviti. Še vedno se jih da blažiti, a posledice so vedno bolj vidne. Ne samo, da se jih zavedamo, temveč tudi v ekonomskem smislu,” je dodala.

Na kratko smo se dotaknili tudi Videmškove novoizdane knjige Plan B, Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti in razlogov za njen nastanek. Kot pravi, je knjiga Plan B “skupni odgovor na nemoč, na neko notranjo potrebo po iskanju rešitev. Gonilna sila te knjige je moja osebna nemoč. Hkrati pa nemoč, ki ne pristaja na predajo.”

Pogovor smo nadaljevali s tem, kako se Evropska unija in Slovenija soočata s posledicami podnebne krize. Kot možen način za obvladovanje podnebne krize, sta govorca med drugim izpostavila politično in institucionalno angažiranost ter pomembnost povezovanja v skupnost, ki bi delovala složno. Dodajata pa, da je pomembna tudi angažiranost posameznikov, saj imajo tudi ti moč za doseganje sprememb. Kritična sta bila do ločevanja sektorjev, saj se okolje še vedno pojmuje ločeno od kulture, izobraževanja in drugih sektorjev.

Na vprašanje, kaj lahko kot ljudje storimo za to, da bo bolje, Videmšek odgovarja: “Na prvem mestu se vprašam, kaj kot človek res potrebujem. Na drugem mestu, kaj lahko naredim za človeka, ki mi je blizu. Na tretjem mestu, koliko je resnice v temu, kar govorim o sebi in kako živim? To so temeljna vprašanja, pomembna je samorefleksija. V družbi, ki vse bolj temelji na refleksih je to vse manj prisotno. Razmislek o tem kdo smo, je temeljen.”

Celoten pogovor si lahko ogledate na Facebook profilu Europe Direct Koper.

S serijo pogovornih večerov bomo nadaljevali v oktobru. Naslednji gost bo Matjaž Gruden, pravnik, diplomat, kolumnist in filmski igralec, ki zadnjih dvajset let dela v Svetu Evrope. Vabimo vas, da si zabeležite 21. oktober 2020, več pa razkrijemo v kratkem!