Obvestila

V KOPRU JE SVOJA VRATA ODPRL HEKA – LABORATORIJ NA PRESEČIŠČU UMETNOSTI IN ZNANOSTI

Objavil PiNA 20 septembra, 2021

Pretekli petek, 17. septembra 2021, je svoja vrata v Kopru odprl HEKA. Gre za prvi laboratorij na presečišču umetnosti in znanosti v Istri. Laboratorij bo pisal dobre zgodbe interdisciplinarnega povezovanja v amfiteatru za Areno Bonifika v Kopru.

Gre za laboratorij, ki temelji na konceptu družbene znanosti. Kot pravi Borut Jerman, PiNA: »Kreativnost in umetnost imata ogromen potencial pri spopadanju z raznimi izzivi, po drugi strani pa gospodarstvo neprestano išče inovacije in razvoj, znanost se pa sooča z eno svojih največjih kriz zaupanja. Verjamem, da ravno taki prostori, ki uspejo udejanjiti sinergije različnih pristopov in učinkov, lahko doprinesejo k inoviranju, zaupanju in napredku. HEKA nedvomno je tak prostor.«

Osnovno poslanstvo laboratorija je vzpostaviti zavest, da imajo tehnologija, umetnost in gospodarstvo, učinek na posameznika in na družbo. »Družbi in posameznikom želimo ta področja približati v sožitju,« je še dodal Borut Jerman.

Foto: David Lotrič Banović 

V imenu Ministrstva za kulturo je prisotne pozdravil mag. Aleksej Adrijan Loos, ki je izpostavil: »laboratorij HEKA pomeni platformo, temelj sodelovanja in povezovanja med zelo različnimi deležniki, ki odpira nove vizije, nova vesolja, ravno s pomočjo umetnosti in umetniškega razmišljanja.« 

Foto: David Lotrič Banović 

Dogodka se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Mario Steffé, ki je ob tem povedal: »V naši Mestni občini se vloge sodobnih stičišč in nevladnih pobud dobro zavedamo. In tudi pomena za prebivalce koprskega, istrskega, obmejnega ter širšega prostora. PiNA vedno znova navdušuje z vizijami in razvojnimi projekti, snovanimi za dobrobit vsega prebivalstva, s tem pa tudi lokalne skupnosti kot celote,« ter ob tem dodal, da je ustvariti platformo, prežeto z okoljskim aktivizmom »ambiciozno dejanje, ki dolgoročno gradi sinergije v družbi.«

Foto: David Lotrič Banović 

HEKA bo deloval na področjih raziskovanja človeških vplivov na morski ekosistem, prostorske zvočne reprodukcije in biomaterialov. Vzpostavili smo tudi sodelovanje s Srednjo tehniško šolo Koper pri izvajanju laboratorijskih vaj izobraževalnega programa tehnik mehatronike.

Ravnatelj Srednje tehniške šole Koper, Iztok Drožina, je sodelovanje osmislil: »Izobraževanje že dolgo ne poteka samo v šoli. Če želimo našim dijakom ponuditi nekaj več, kot lahko šola ponudi, sem prepričan, da je ta prostor, s temi ljudmi, tisto, kar jim bo to omogočilo.«

Foto: David Lotrič Banović

Tematska področja HEKE bodo osmišljali zunanji sodelavci in sodelavke. Trenutno v laboratoriju delujejo intermedijska umetnica in raziskovalka Robertina Šebjanič ter raziskovalec zvoka, skladatelj, oblikovalec medijskih sistemov in kurator v polju glasbenih umetnosti Mauricio Valdés San Emeterio. Kreativni vodja laboratorija je intermedijski umetnik ter producent in kurator Marko Vivoda.

Rdeč nit, ki povezuje tematska področja laboratorija je spoprijemanje s podnebno krizo in njenimi posledicami.

To je tudi tema letošnje 9. edicije javnosti zdaj že dobro poznanega festivala IZIS, ki prav tako nastaja v naši produkciji. 2200 UND3R, kot smo poimenovali letošnjo edicijo festivala, bomo v Skladišču Libertas v Kopru otvorili 24. septembra 2021 ob 20. uri. Del programa festivala, ki bo trajal vse do 15. oktobra 2021, se bo izvajal tudi v HEKI.

HEKA pa bo svoja vrata za širšo javnost odprl z otvoritvenim dogodkom 1. oktobra 2021, ob 20. uri v amfiteatru za Areno Bonifika (Cesta Zore Perello – Godina 3) v Kopru.

Laboratorij je nastal v sklopu projekta RUK, mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije s podporo Ministrstva za kulturo, Evropskega sklada za regionalni razvoj in Mestne občine Koper, v sodelovanju s Srednjo tehniško šolo Koper.