Dogodki

SPREMENI TOK: VEČERNI FILM Z RAZPRAVO

Objavil PiNA 27 oktobra, 2022

Izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. 

Pridružite se štirim pojavnim kajakašem, medtem ko veslajo prek Slovenije, jemljejo vzorce njene vode, štejejo ptice in spoznavajo njeno divjo preteklost, temno zgodovino in negotovo prihodnost.

To je opis celovečernega dokumentarnega filma Ena za reko: Zgodba Save, ki si ga boste lahko ogledali v čudovitem naravnem rezervatu Škocjanski zatok, s katerimi smo se povezali za izvedbo dogodka. 

Sledila bo razprava na okoljevarstvenem področju. Pogovarjali se bomo o tem, kaj lahko vsak posameznik (še posebej mladi) naredi za bolj čisto okolje, kako lahko mladinske organizacije spodbujajo mlade, da se pridružujejo okoljevarstvenim projektom in akcijam ter kako se sploh lotiti spreminjanja naših navad. 

Z nami bodo: 

  • Rok Rozman, biolog, kajakaš in ustanovitelj zavoda Leeway Collective ter gibanja Balkan River Defence
  • Nik Lisjak, študent psihologije na Univerzi na Primorskem, dolgoletni tabornik kluba tabornikov Kost Koper, okoljski aktivist v gibanju Mladi za podnebno pravičnost in soustanovitelj stičišča za spodbujanje in podporo zelenih iniciativ otrok in mladih – Zelenci
  • dr. Miha Vivoda, vodja društva Naredi nekaj za naravo
  • Danica Sretenović, arhitektka in ko-kustosinja mednarodnega projekta Palača divjine, ki odpira nove perspektive videnja in vrednotenja neukročene urbane narave na primeru ozelenjene gradbene jame Krater v Ljubljani.

Pogovor bo povezovala sodelavka PiNE, Kaja Cunk. 

Po pogovoru bomo mnenja izmenjali še ob manjšem prigrizku in si ogledali razstavo produktov mladih, ustvarjenih na delavnicah v sklopu projekta Spremeni tok. 

PRIJAVA

Ker je število mest omejeno je obvezna predhodna prijava NA TEJ POVEZAVI, do četrtka, 10. novembra 2022, najkasneje do 15. ure.

POMEMBNE INFORMACIJE

Vljudno vas naprošamo, da na dogodek pridete točno. Zaradi pravil obiskovanja Naravnega rezervata Škocjanski zatok, se bo vhodni porton zaprl 15 minut po začetku dogodka (ob 18.15), s čimer bo onemogočen dostop do parkirišča in centra za obiskovalce.

O PROJEKTU 

Dogodek se izvaja v sklopu projekta Spremeni tok, ki skozi informativno-izobraževalne aktivnosti ozavešča o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju na inovativen in predvsem izkustven način. 

Projekt je podprt s strani projekta »Climate of change«, ki ga sofinancira Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Sloga.