Dogodki

SPREMENI TOK: V HEKI IZVEDLI DELAVNICO O BIOMATERIALIH

Objavil PiNA 27 oktobra, 2022

V zadnjem času ste najverjetneje zasledili, da v HEKI premišljamo uporabno vrednost biomaterialov iz gostinskih in drugih odpadkov. Med drugim oklepov rakov.

Ker si želimo, da bi čim več ljudi spoznalo postopke pridobivanja biomaterialov in s tem snovanje novih materialov, ki lahko služijo kot odličen substitut materialom za enkratno uporabo, smo zasnovali delavnico, na kateri udeleženci skozi pripoved spoznajo pozitivne lastnosti hitosana (rakovih oklepov) in kako ravnati s snovjo.

Delavnico smo pred kratkim izvedli tudi za dijake in dijakinje v sklopu projekta Spremeni tok, v sredo, 26. oktobra 2022. 

Skupaj smo izdelovali krožnike, nože, vilice in žlice iz materialov, narejenih iz kombinacije hitosana, križanimi z drugimi biomasami. Izdelki, ki smo jih pripravili, niso bili primerni za človeško uporabo, ker so kemične in mehanske lastnosti proizvodov namenjene rastlinam, saj zagotavljajo hranila, protimikrobna sredstva in naravna gnojila v različni fazi rasti.

S tem sta izvajalca delavnice opozorila na to, da je potreben kritičen premislek o materialih za enkratno uporabo.

Z vami delimo tudi vtise enega od udeležencev delavnice: “Super se mi je zdelo, da smo lahko samostojno zamešali hitosan in na vročih ploščah ustvarili nove pribore. Naučil sem se, da so biomateriali ustvarjeni iz ekoloških odpadkov, kot so na primer oklep od škampa in deli klapavice ter da resnično prispevajo k trajnostnem razvoju.”

Prav tako smo na delavnici predstavili  kampanjo in peticijo Climate of Change, ki jo še vedno lahko podpišete.

Projekt Spremeni tok je podprt s strani projekta »Climate of change«, ki ga sofinancira Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Sloga.