Dogodki

SPREMENI TOK: V HEKI IZVEDLI DELAVNICO O ZVOČNEM ONESNAŽEVANJU MORJA

Objavil PiNA 20 oktobra, 2022

V sklopu projekta Spremeni tok smo v laboratoriju HEKA, v sredo, 19. oktobra 2022, izvedli drugo delavnico za srednješolke in srednješolce. 

Na delavnici so mladi spoznali problematiko vpliva človeškega delovanja na podvodni morski ekosistem, specifično problem zvoka.

V prvem delu so spoznali kako se zvok širi pod vodo ter zakaj je problematičen zvok ustvarjen iz človeške prisotnosti (ladje, pristanišča, ipd).

V drugem praktičnem delu pa so s hidrofoni poslušali in snemali podvodne zvoke ter se naučili identificirati, kateri so naravni in kateri človeško ustvarjeni. Izvedli sta se dve ponovitvi delavnice za dva srednješolska razreda. 

Z vami delimo še izjavo udeleženca in udeleženke delavnic:

“Izvedel sem, da se ribe pogovarjajo in prav tako kot mi slišijo kaj vse se dogaja okoli njih. Predstavili so nam, da je pod morsko gladino vzpostavljen samosvoj ekosistem zvoka, kako se zvok pod vodo hitreje širi ter kako naše aktivnosti in prevozna sredstva (barke) dejansko ovirajo življenje morskih živali. Spoznal sem, da je zvočna onesnaženost morja velik problem.”

“Najbolj zanimivo mi je bilo, da smo lahko v živo spoznali in uporabljali opremo za snemanje pod vodo, saj sem do sedaj to videla samo v filmih in dokumentarcih. Do udeležbe na delavnici se nisem resnično zavedala kako poteka zvok pod vodo ter v kolikšni meri so ribe obremenjene z zvokom, ki ga v največji meri proizvajamo ljudje.”

Prav tako smo na delavnicah predstavili  kampanjo in peticijo Climate of Change, ki jo še vedno lahko podpišete.

Projekt Spremeni tok je podprt s strani projekta »Climate of change«, ki ga sofinancira Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Sloga.