Obvestila

NOVA KURATORKA FESTIVALA IZIS

Objavil PiNA 6 junija, 2024

Predstavljamo vam novo kuratorko IZISa, ki bo z nami soustvarjala tri edicije Festivala. Irena Borić bo s svojo inovativnostjo imela ključno vlogo pri oblikovanju in izvedbi kuratorskega programa.

Za boljše razumevanje ideje, zamisli in vizije, ki jo ima za Festival IZIS, smo ji zastavili nekaj vprašanj v zvezi z umetnostjo, kulturo in njenimi dosedanji izkušnjami v kuriranju.

 

Kaj tebi pomeni umetnost?

“Umetnost dojemam kot vmesnik, ki ustvarja različne relacije do našega sodobnega (tehno) življenja in predvsem so mi zanimive umetniške prakse, ki spodbujajo razmišljanje. Hkrati pa se zavedam, da umetniška artikulacija, perečih vprašanj sodobne družbe, potrebuje prehod v druga področja. Okvirji sodobne umetnosti so preozki, če želimo razumeti nastajajoči/izginjajoči svet. Zato se mora umetnost prepletati z drugimi panogami in mediji, da ne bi ostala znotraj svojih meja.”

 

Kako razumeš Festival IZIS in na kakšen način boš s svojim delovanjem prispevala k njegovemu

razvoju?

“Festival IZIS vidim kot intermedijski festival, ki se spopada s perečimi temami naše tehno sodobnosti in opozarja na sistem v ozadju na kritičen in hkrati igriv način. Podpira in sodeluje s številnimi umetnicami in umetniki v Sloveniji in jih hkrati mreži z mednarodnimi praksami. Čeprav deluje v pogojih polnih izzivov, kjer je infrastruktura pogosto v nastajanju, se mi zdi, da pluje po svoje in se ne prilagaja popularnim tematskim usmeritvam. Prispevala bom predvsem skozi dosedanjo izkušnjo in prakso, ampak tudi s subjektivno senzibiliteto.”

 

Kje si prvič zaznala oziroma od kod poznaš Festival IZIS?

“Leta 2020 sem začela sodelovanje z mariborsko Kiblo, kjer je v okviru RUK projekta PiNA bila eden izmed partnerjev in se mi je skozi tovrstno sodelovanje Festival IZIS bolj približal. Posebej me pritegnilo to, da se Festival spopada z aktualnimi družbeno političnimi okoliščinami in to na zelo izviren način, ki hkrati poudarja specifike lastne lokacije.”

 

Kaj te je pritegnilo k prijavi na razpis za Kuratorko IZISa? Kaj želiš sama odnesti od te izkušnje?

“Festival IZIS je en izmed ključnih festivalov, ki daje v ospredje to, kako misliti intermedijsko umetnost, hkrati pa mi je všeč njegova neumeščenost in doslednost. Zdi se mi tudi pozitivno delovno okolje, v katerem se sama lahko veliko naučim in ustvarim nove simbioze. Menim, da bo tovrstno sodelovanje, predvsem, ker bo večletno, veliko vplivalo na mojo lastno prakso ter tako razširilo moja obstoječa obzorja.”

 

Za konec bi morda podelila še kakšen citat, idejo ali misel, ki te vodi v umetniških vodah?

“En izmed ljubših citatov mi je tisti s Plesa na robu sveta, pisateljice Ursule le Guin, ki pravi, da je za ustvarjanje novega sveta potrebno začeti s starim. Da bi našli svet, ga je najprej treba izgubiti. Ples prenove, ples, ki je naredil svet, se je zmeraj plesal tukaj, na robu stvari, na megleni obali.”

 

Hvala, Irena, da si delila z nami svoje misli in občutke. Veselimo se sodelovanja in soustvarjanja Festivala IZIS.