Dogodki

NAJAVLJAMO NOVO PRODUKCIJO: PODVODNI SPEVI_AQUAFORMATIONS

Objavil PiNA 27 decembra, 2020

Tokrat vabimo in vdiramo v virtualno okolje s produkcijo “Podvodni spevi_Aquaformations”, s katero se Festival IZIS ozira po prihajajočem 2200 UND3R. V torek, 29. decembra 2020, ob 20. uri.

Skupni projekt, Podvodni spevi_Aquaformations”, ki sta ga zasnovali Robertina Šebjanič (umetnica in raziskovalka) in Sofia Crespo (umetnica in specialistka za strojno učenje / umetno inteligenco), povezuje področja umetnosti, morske biologije, umetne inteligence in zvoka.

S projektom umetnici raziskujeta obsežne spremembe v morju, ki jih povzroča antropogena prisotnost in poskušata prikazati, kako se to odraža na morskih prebivalcih. 

Kot del njunih raziskovalnih vprašanj oziroma usmeritev premišljata o tem, kako se okoljske spremembe na kratkih (bioloških) ali dolgih (geoloških) časovnih lestvicah zabeležijo v oceanskih “spominih” znotraj organizmov ali večjih ekosistemskih struktur na fizičnih poteh vodostajev, kot tudi v kemijskih lastnostih v nenehno spreminjajočih se oceanih in morjih. 

V sklopu projekta se misli, ki jih je sprožil D. Harawayjev t. i. “tentacle thinking” (v prevodu “razmišljanje na več ravneh”), nanašajo na naš način prilagajanja našega čutnega zaznavanja, da bi lahko pridobili več znanja o drugem in o neznanem.

Zlasti v prvi fazi projekta se umetnici zanimata, kako se spoprijeti s temi izzivi in jih analizirati z več vidikov – eden od njih je tudi vseobsegajoča prihodnost. 

Ob tem se pojavita tudi vprašanji: kako naša dejanja vplivajo na prebivalce oceanov in morij ter kaj bi nam o tem lahko povedali? In ali bi z umetno inteligenco lahko omogočili zajemanje kompleksnosti morskega življenja v okviru doktrine empatije in solidarnosti?

Podvodni spevi_Aquaformations bodo na ogled na našem Facebook in Instagram profilu. Oglejte si jih z nami!

 

Spoznajte več

 

Sofia Crespo
Sofia Crespo je umetnica, ki se v svojem delu osredotoča na umetno življenje. Njeno umetniško prakso spodbuja veliko zanimanje za biološko navdihnjene tehnologije, kot je globoko učenje (“Deep learning”). Predvsem se fokusira na raziskovanje načina, kako organsko življenje uporablja umetne mehanizme, da se simulira in razvija. Z zanimanjem za delovanje človeških možganov preučuje podobnosti med tehnikami oblikovanja slik z AI in načinom kreativnega izražanja človeka ter njegovega kognitivnega prepoznavanja lastnega sveta. Njena dela so bila predstavljena v Nvidijini galeriji GTC AI, na Ars Electronici (v galeriji Spaces Garden), Futuriumu, in so bila razstavljena po vsem svetu tako fizično kot digitalno.

sofiacrespo.com
IG | FB | TW 

 

Robertina Šebjanič
Robertina Šebjanič (1975) je mednarodno priznana in nagrajena umetnica. Njena umetniška in raziskovalna praksa se osredotoča na kulturne, (bio)politične in biološke stvarnosti vodnih okolij, ki služijo kot izhodišče za raziskavo filozofskih vprašanj o presečiščih umetnosti, tehnologije in znanosti. Njene ideje in koncepti, često realizirani v sodelovanju z drugimi umetniki ali znanstveniki, so izvedene s poglobljenim interdisciplinarnim in integrativnim pristopom. Leta 2016 je bila nagrajena s posebno omembo na Prix Ars Electronica, ter nominirana za nagrado STARTS2020 in  STARTS2016. 2018 je bila na umetniški rezidenci Ars Electronica (Emap / Emare program).  Leta 2017 je bila ena izmed umetnikov platforme SHAPE,. Njeno delo Aurelia 1+Hz / proto viva generator (artist proof) je od leta 2019 del BEEP Electronic Art Collection iz Reus-a v Španiji. Živi in deluje v Ljubljani.

robertina.net
IG | FB | TW

 

Avtorici: Robertina Šebjanič in Sofia Crespo
Kurator: Marko Vivoda
Produkcija: Festival IZIS & PiNA, Koper 2020

S finančno podporo Ministrstva za kulturo RS. 

Hvala: Michela Magas, Music Tech Fest, Entangled Others Studio