Obvestila

KDO SE SKRIVA ZA VSEMI OBJAVAMI IN KOMUNIKACIJO, KDO V RESNICI POVEZUJE IN ZDRUŽUJE NAŠO ZGODBO V CELOTO?

Objavil PiNA 19 maja, 2023

Naša Darja.

Darja je z nami že več kot 5 let in pridno ter redno skrbi za komuniciranje vsebin PiNE in naših projektov, da so lahko sledilci obveščeni o dogajanju. Z drugimi besedami, povezuje in združuje našo zgodbo v celoto.

V vsem času, od kar je del naše ekipe, se ni imela priložnosti predstaviti, kot le-to omogoči vsakemu, ki se pridruži ekipi. Povsem zlagano bi bilo, če bi rekli, da to ni potrebno. Menimo, da je še kako potrebno, da bralci, sledilci, udeleženci naših aktivnosti in vsi glavni deležniki vedo, kdo se skriva za vsemi objavami, komunikacijo in kdo skrbi, da so vse vsebine redno ter kakovostno komunicirane naprej. Brez komuniciranja zgodba PiNE ne bi obstajala v taki obliki, kot obstaja danes.

Sodelavci smo Darji zastavili različna vprašanja, na katera je odgovorila in razlila del svoje osebnosti. Odgovore delimo z vami in upamo, da boste tudi vi znali ceniti njeno delo, čas in trud, kot ga cenimo mi.

Kaj je tvoja najljubša stvar v pisarni oz. najljubši nakup iz vidika komunikatorke in zakaj?

Amebis besana in Grammarly. Vsi inovativni in zabavni pripomočki na komuniciranju so fajn, ampak osnova vsega je pravopis. 

Kako si se spoznala s PiNO in kaj ti PiNA predstavlja danes po vseh teh letih?

Prvič sem jo spoznala na enem od dogodkov Humanističnega maratona v sklopu Fakultete za humanistične študije UP, ki sem jo tudi obiskovala. Udeležila sem se predstave ENA.KOST in se prvič spoznala z metodo gledališča zatiranih. V tistem trenutku je bilo zame popolnoma nepredstavljivo, da se v tem okolju kaj takega sploh izvaja. Način izmenjave mnenj me je tako fasciniral, da sem začela slediti vsebinam PiNE, in se, ko je bilo prvič razpisano delovno mesto komunikatorke, brez pomislekov prijavila na razpis. Nekako sem vedela, da bom na nek način soustvarjala njene vsebine, saj so bile vrednote ekipe zelo podobne mojim. Iz ozadja marketinga, v katerem sem prispevala predvsem k prodaji izdelkov podjetij, za katere sem delala, sem si želela v življenju početi nekaj, kar bi prispevalo predvsem, če ne celo izključno, k dobrobiti skupnosti. PiNA je izjemna platforma za to. Vesela sem, da tako čutim še danes in da sem lahko rasla z njo, saj sem se ekipi pridružila že pri svojih 23. letih. Berete me že 5 let. 

Kako ti kot komunikatorka vidiš zgodbo PiNE?

Najlažje si jo zamislim v obliki pravljice in o pripravi slednje sanjam že nekaj časa. Vidim jo kot radovedno in pogumno mlado osebo z izjemnim čutom za dobrobit in izzive v družbi. Kot povezovalko, ko se ljudje med seboj ne znajo slišati in razumeti. Kot tisto, ki pokaže, da obstaja drugačna pot in z njo prihodnost, v kateri smo ljudje bolj sočutni, v kateri si upamo izražati raznolika mnenja in en drugega tudi sprejemati. Kjer si želimo biti del skupnosti in v kateri ni edina misel zgolj nase, temveč na to, da lahko vsak prispeva k skupni dobrobiti, saj na tem planetu nismo sami. Vidim jo kot raziskovalko, ki na svoji poti dela tudi napake, se iz njih uči in prispeva k inovacijam in približanju znanosti ljudem, ki so vanjo izgubili zaupanje. Ker si to vse upa in ker to zna najbolje. Odpirati prostor, povezovati in tudi aktivirati, ko je za to čas. V pravljici PiNA ne bi bila superjunakinja, ker v osnovi nismo superjunaki. Bi pa reševala vsakodnevne izzive, se iz njih učila in otrokom predvsem pokazala, zakaj so sobivanje, sočutje in participacija v družbi pomembne vrednote, ki jih v tem trenutku morda ne negujemo dovolj. 

Zakaj mehanska tipkovnica?

(Intro: Darja v pisarni uporablja mehansko tipkovnico, ki je nadvse glasna. Ker pa je komunikatorka in dnevno napiše veliko vsebin, nas vsak delovni dan spremlja “prijeten” zvok tipkovnice).

To vprašanje je odprlo bolečo točko iz pisarne, ampak bom vseeno odgovorila nanj in nemogoče je, da odgovorim na kratko. Na dan preživim 8 ur za računalnikom, kar je precej. Če že toliko tipkam, bi to želela početi na tipkovnico, ki mi omogoča bolj prijetno in udobno izkušnjo. Že od malega me fascinira tehnologija in vse v povezavi z njo, tako, da je nekako bil ‘no brainer’, da se bom poglobila tudi v izbiro tipkovnice. Razlika med navadno je v tem, da mehanske za zaznavo pritiska tipke uporabljajo mehanska stikala, ki jih ni treba pritisniti do konca, da tipkovnica zazna dotik, kar posledično pomeni, da tipkamo z manj napora. Pri tolikšni uporabi se slednje pozna. Boleča točka pa je, da mehanske tipkovnice proizvajajo raznolike zvoke, slednja precej glasnega, ki zelo moti ljudi v pisarni, tako, da je zdaj nekaj časa ne uporabljam več (smeh). 

Kaj je prva stvar, ki jo narediš ko prideš v pisarno. Ali zadnja (če obstaja)?

Verjetno pove veliko o meni odgovor, da se kar takoj lotim dela. Upajoč, da bom lahko šla prej iz pisarne. Vsak dan mi bolje uspeva. Zdaj je že nekaj časa nisem zaklenila.  

Kaj je prva stvar na katero pomisliš ko slišiš besedo PiNA?

Spodbujevalka mehkih družbenih sprememb. Tistih, dolgoročnih. Naslednje asociacije pa srčnost, iskrenost, odgovornost, ekipa, izmenjava, skupnost. Neverjetna zmogljivost izvajati vse te projekte. Pečat v družbi, ki ga vedno bolj opažam. 

Koliko profilov na družbenih omrežjih si v svoji zgodovini PiNA upravljala oz. še upravljaš?

Mislim, da je aktualna številka 28. V to ne prištevam profilov, ki sem jih dobila v upravljanje za zgolj en dogodek v partnerstvu. Glede na to število, bi mogoče v prihodnosti lahko naredili tudi kak profil manj (smeh). Ne morem pa reči, da so vsi tudi dobra praksa upravljanja družbenih omrežij. Ko jih je toliko, se fokus in potrebe žal razpršijo na tiste, najbolj pomembne.

Oceni število objav na družbenih omrežjih in spletnih straneh PiNE, ki si jih sproducirala v zadnjih 5ih letih.

To pa je bil izračun. V zadnjih petih letih sem pripravila okrog 9.600 objav. Sem prepričana, da še več, ker v to nisem štela obvestilnikov, izjav za medije in predlogov, ki kdaj morda niso prišli do objave. Ne me vprašat, koliko mailov sem ob tem poslala, te številke pa raje ne bi preračunala.

Katera je trenutno najbolj popularna žival na TikToku in kaj imata z Darjo skupnega?

Kapibara. Ne vem, če ste kdaj zasledili fotografije kapibare v sožitju z drugimi živalskimi vrstami, kot je, na primer, krokodil. Kapibaro ima večina živali rada, pa tudi obratno, živijo in želijo biti prisotne v skupnosti. Ta simbioza je izredno navdihujoča. Ali je to nekaj, kar je meni skupnega … je verjetno bolje, da odgovori ekipa.

Kakšen nasvet bi dala Darji iz preteklosti, ki je ravnokar začela službo na PiNI?

Rekla bi ji, da obstaja razlika med samodvomljenjem in samorefleksijo. Da si lahko večkrat pripiše zasluge za dobro izpeljane projekte, namesto, da za to išče zunanje faktorje. Da se ne rabi nikomur dokazati. Da njeno delo ne bo vsakemu všeč in da mnenja niso isto kot dejstva. Če bi se lahko, bi se takoj usmerila v iskanje znanj o ‘time managementu’ in postavljanje prioritet. Predvsem pa bi ji najraje rekla, da je ravnovesje med delom in prostim časom zelo pomembno, če ne celo najbolj pomembno, saj najbolj kreativne in inovativne ideje običajno nastanejo takrat, ko nismo v delovnem okolju, temveč spočiti, nekje izven. To si ponavljam še danes. In če si sposodim še moj najljubši citat sodelavke Maje: “nihče nam ne bo postavil kipa.” Zato naj bo prioriteta živeti življenje. Potiho sicer še vedno upam na 3D printan kipec iz HEKE.

Povej nam nekaj gikovskega o sebi. 

Poleg tega, da sem očitno oboževalka mehanskih tipkovnic (smeh) in sem pri svojih 6. letih ustvarila svojo prvo HTML spletno stran, se, odkar lahko berem, zelo rada spoznavam tudi z ostalimi vidiki tehnologije, še najraje tistimi, ki ob razvoju spreminjajo in vplivajo tudi na družbo. Včasih me take vrste napredek tudi straši, saj sem kot humanistka nagnjena k temu, da premišljam družbene odzive in vplive, predvsem pa si želim, da bi več pozornosti usmerili k temu, kako bi tehnološki napredek kot tak lahko prispeval k izboljšanju pogojev za ranljive skupine. Aja, pa programirat znam. Dovolj gikovsko?

Če bi lahko izbrala kogarkoli na svetu, koga bi želela imeti za sodelavca/ko, s kom bi želela sodelovati?

V resnici težko rečem, da bi to bile prav specifične osebe, prej bi rekla podjetja. Na primer, v izziv bi mi bilo sodelovati z večjimi podjetji, kot sta Meta Platforms ali ByteDance. Zanimivo bi bilo delati v njihovih oddelkih za Public Policy and Social Impact. Slednja imata ogromen vpliv na družbo kot tako, pa tudi kar nekaj prostora za izboljšavo, če kaj sledite kritikam, s katerimi se obe podjetji soočata. Želela bi si razvoja bolj inkluzivnih platform in družbenih omrežij – če naj jih že imamo. 

Kdo je Darja, če je literarna, filmska, gejmerska ali druge vrste junakinja?

Darja je Darja. Za nekatere tipična tehtnica, za druge tista dosadna, ki teži, da rabi vsebine za komuniciranje in se potoži, ko jih ne prejme dovolj hitro, za tretje oseba, ki vedno priskoči na pomoč … Prijetna, sarkastična, inkluzivna, srčna, transparentna, radoživa, iskriva, z močnimi stališči. Tista, ki ji je mar. Tista, ki kljub temu, da bi se lahko kdaj ustavila, še vedno stremi k izboljšavam, razširja obzorja in je včasih za marsikoga enostavno preveč. To vse je Darja. Pa še kaj več. 

Darja najlepša hvala za vse tvoje odgovore. Verjamemo, da si v pisanju odgovorov uživala ravno toliko, kot smo mi uživali pri branju. Veseli smo, da si del naše ekipe.