Dogodki

ADRIATIC GARDEN | AQUA_FORENSIC 2.0

Objavil PiNA 8 septembra, 2020

Ars Electronica Festival 2020: The Kepler’s Garden vas bo to leto popeljal na pot po vrtovih in bo na lokaciji kampusa JKU v Linzu ter na še 120 drugih lokacijah po svetu mapiral ‘novi’ svet, med drugim tudi v Kopru.

Program Adriatic Garden | aqua_forensic 2.0, ki ga umetnika Robertina Šebjanič in Gjino Šutić razstavljata v okviru festivala Ars Electronica 2020, povezuje dve mesti, ki se nahajata ob Jadranskem morju, in sicer Dubrovnik in Koper. Posebno pozornost namenja delu posameznikov, katerih dejavnosti in akcije izkazujejo skrb, sočutje, okoljsko pravičnost, ukrepanje in sodelovalno naravnanost v odnosu do Jadranskega morja ter v njem živečih bitij. Umetnika sta projekt vmestila v okvir umetniško-znanstvene metodologije aqua_forensic, ki jo razvijata od leta 2018 in javnosti razkriva vpliv, ki jih imajo na vodna okolja očem nevidni kemijski onesnaževalci antropogenega izvora.

Program sestavljajo fizične in spletne razstave, okrogla miza in delavnice, osredotoča pa se prvenstveno na okoljske in podnebne spremembe ter izzive Jadranskega morja. Celoten program bo dostopen tudi na spletni platformi projekta.

RAZSTAVNI PROGRAM

Fizični razstavni program, v okviru katerega bo razstavljeno umetniško delo aqua_forensic, bo na več lokacijah, in sicer v Umetniški delavnici Lazareti v Dubrovniku, v Mestni galeriji Ljubljana, v umetniško-kreativnem centru LABoral v Gijonu ter na festivalu Ars Electronica v Linzu.

SPLETNA PLATFORMA

Obiskovalci in zainteresirani posamezniki se bodo prek spletne plaforme Adriatic Garden ter na njej razstavljenih video in zvočnih vsebin lahko prepustili podvodnim in nadvodnim melodijam, ujetim v jadranski zvočni divjini. Kuratorki spletne zvočne razstave sonoAdriatic tales sta Robertina Šebjanič in Manja Ristić, na njej pa se bodo predstavili sledeči umetniki: Brane Zorman, Saša Spačal, Roberto Vodanović Čopor, Ivo Vičić, Leah Barclay.

OKROGLA MIZA

Okrogle mize Aquaformations (International S.A.I.N.T. Caffe) se bodo udeležili številni vidni domači in mednarodni strokovnjaki ter aktivni državljani, med njimi prof. dr. Alenka Malej, Melina Sakiyama, Mario Benkoč (PiNA), dr. Milena Mičić, Marija Aleksandra Bel Dajković, Manja Ristić, Robertina Šebjanič in Gjino Šutić, ki bodo razpravljali o temah, kot sta na primer naš antropo-socio-tehnološki odnos z Jadranskim morjem ter vplivi, ki ga imajo nanj raznovrstna človeška postopanja. Naslovili bomo tudi izzive, s katerimi se moramo spoprijeti, da bi spodbudili trajno sodelovanje med raziskovalci, umetniki, organizacijami ter državljani, ki delujejo v poljih preiskovanja morja ter njegove ohranitve.

DELAVNICE

Delavnici državljanske znanosti, ki bosta pod imenom Aqua_forensic at the Adriatic Garden izvedeni v dubrovniškem Mladinskem centru ter v naših prostorih v Kopru, sta namenjeni domači in mednarodni javnosti. Na njih se bodo udeleženci prek aktivnega raziskovanja seznanili s problematiko onesnaževanja vode ter vplivom podnebnih sprememb. Metodologijo, po kateri poteka delavnica, so ob pomoči ekip UR Instituta ter tabora PIFcamp razvili Gjino Šutić, Robertina Šebjanič in Miha Godec.

Več informacij je na voljo na tej povezavi.

Vljudno vabljeni k udeležbi!