Dogodki

ZAPLAVAJ V PARTICIPATIVNO ZNANOST: EKSPERIMENTALNA KONFERENCA NA TEMO PARTICIPATIVNE ZNANOSTI, ODPRTE SO PRIJAVE

Objavil PiNA 14 marca, 2024

Veseli nas, da vas lahko povabimo na povsem drugačen dogodek. Na konferenco DIVE IN, skozi katero bomo raziskovali svet in pristope participativne znanosti v mladinskem delu. 

Konferenca bo v četrtek, 4. aprila 2024, med 10. in 13. uro v prostorih HEKE (Amfiteater Bonifika, Cesta Zore Perello – Godina 3). Povečini bo potekala v angleškem jeziku.

Osredotočili se bomo na vlogo mladinskega dela v znanosti in poudarili pomen angažiranja mladih ter podpore v znanstveni skupnosti. 

ZAKAJ PARTICIPATIVNA ZNANOST?

​​V našem hitro razvijajočem se svetu je znanost ključnega pomena za razumevanje in reševanje naših zapletenih izzivov. Mladi, kot bodoči kreatorji naše družbe, so ključni pri oblikovanju te prihodnosti. Njihove edinstvene perspektive, ustvarjalnost in tehnološke povezave, odpirajo nove možnosti za znanstveni napredek in inovacije. Negovanje radovednosti, aktivna participacija in krepitev odpornosti je zgolj nekaj ključnih vidikov, ki jih moramo obravnavati z mladimi. V te vidike bomo skupaj zaplavali na konferenci. 

NAMEN KONFERENCE

Na konferenci “DIVE IN” si želimo ustvariti prostor, v katerem lahko mladi raziskovalci, študenti in navdušenci delijo ideje, sodelujejo in se učijo od uveljavljenih strokovnjakov. 

Naš cilj je premostiti vrzel med mladimi, mladinskim delom in znanstveno skupnostjo ter spodbujati kulturo sodelovanja, inovativnosti in odprtosti. V zadnjih dveh letih smo s projektom DIVE IN namreč odkrili veliko različnih pristopov in metodologij, kako to pokazati in približati mladim in te želimo zdaj deliti z vami. 

POUDARKI PROGRAMA

 • Osrednji govor Tomislava, mladega raziskovalca z UR inštituta, ki bo osvetlil prihodnost izobraževanja.
 • Interaktivne delavnice in praktične predstavitve.
 • Priložnosti za mreženje in sodelovanje.

PROGRAM KONFERENCE

10:00 – 10:30 Pozdravni nagovor in participativne aktivnosti

10:30 – 12:00 Interaktivne delavnice (več v opisih spodaj)

12:00 – 12:45 Živa knjižnica (zakaj participativna znanost, kako jo uporabiti v izobraževalnem okolju, dobre prakse in več)

12:45 – 13:00 Zaključek in neformalno druženje

INTERAKTIVNE DELAVNICE

 • M5 – ODKRIJTE ORODJE PLUGNPLAY! (GLUON)

Bi želeli raziskati inovativne rešitve za okolje, v katerem prebivate? Vas zanimajo digitalna orodja? Pripravili smo vrsto izzivov za oblikovanje ali prototipiranje kreativnih rešitev na teme, kot so podnebne spremembe in “odkleni mesto”. S pomočjo kontrolerjao oz. vmesnika M5 in škatle z orodjem, ki vključuje številne senzorje in module, bomo na delavnici ustvarili svoj lasten prototip ali celo bolje – umetniško delo!

 • DIY ‘BLATNA BATERIJA’ (UR INŠTITUT)

Kako narediti enokomorni MFC s pomočjo mikrobov, ki jih najdemo v blatu – tako imenovano ‘blatno baterijo’? Z dokaj enostavnim postopkom, skozi katerega vas bodo po korakih vodili izkušeni mentorji, boste ustvarili čisto svojo blatno baterijo in v praksi spoznali, kako se lahko naravni procesi končajo v proizvodnji energije – s končnim rezultatom, ko zasvetijo žarnice.

 • SISTEMSKO RAZMIŠLJANJE SKOZI LEGO® SERIOUS PLAY® (PiNA)

Teorije sistemskega razmišljanja se lahko slišijo kot zapletene besede. Za to, da razumemo naš lastni položaj v različnih svetovih in družbi, pa je pomembno, da razumemo, kakšni sistemi nas obdajajo in kako deluje njihova medsebojna povezanost. Ko ustvarimo LEGO model, zapleteno postane smiselno, povezave jasne in odpre se nam razumevanje, katere sisteme, kot so, na primer, šola, mobilnost, vodovod in zdravstveni sistem, potrebujemo, da lahko živimo svoje vsakdanje življenje.

 • IZKUSTVENA IMERZIVNA ZVOČNA SOBA (PiNA)

KUBER je izkustveni zvočni objekt, ki raziskuje potencial digitalnega prostorskega zvoka za umetniško izražanje in raziskovanje. Prostorski zvok se nanaša na zmožnost izražanja in zaznavanja zvoka v tridimenzionalnem prostoru, kar ustvarja poglobljeno in realistično izkušnjo poslušanja. Verjamemo, da lahko prostorski zvočni formati presežejo meje in spodbujajo številne inovacije v različnih disciplinah. Na delavnici boste imeli priložnost preizkusiti, kako producirati glasbo in kako ustvariti impresivno zvočno izkušnjo.

 • POTOP V BIOPLASTIKO – PLASTIKO IZ LUPIN ŠKAMPOV IN KOZIC – TUDI TO JE MOGOČE! (PiNA)

Ste kdaj razmišljali o tem, kaj se zgodi z lupinami škampov oziroma kozic, potem, ko jih pojemo? Lahko jih predelamo v bioplastiko. Odkrito se bomo pogovarjali o proizvodnji bioplastike v laboratoriju, kjer se proizvaja, o potrebah po materialih za enkratno uporabo, o tem, kako premisliti razvoj izdelka glede na lastnosti materiala in o možnih naracijah okoljske problematike.

SODELUJOČI BOSTE IMELI PRILOŽNOST: 

 • Izvleči DNK iz banane in na zabaven in otipljiv način tako spoznati osnove genetike.
 • Napisati vrstice kode in s programiranjem prispevati k poletu robota. 
 • Sodelovati v drugih praktičnih aktivnostih, ki bodo pokazale, da ja lahko znanost dostopna in prijetna.

Z UDELEŽBO BOSTE: 

 • Razširili svoje znanje o novih odkritjih participativne znanosti v mladinskem delu.
 • Spoznali in sodelovali z mladimi znanstveniki in strokovnjaki.
 • Prispevali k oblikovanju prihodnosti participativne znanosti.

Vabimo vas, da se nam pridružite na konferenci in prispevate k oblikovanju boljše prihodnosti s pomočjo odkrivanja novih pristopov participativne znanosti z mladimi.

PRIJAVITE SE TUKAJ:

Prijave zbiramo najkasneje do 2. aprila 2024, na TEJ POVEZAVI.

Za več informacij ali vprašanja smo na voljo na info@pina.si.