Obvestila

V BRUSLJU S PARTNERJI SPODBUJALI UPORABO TRAJNOSTNEGA CERTIFICIRANJA

Objavil PiNA 15 junija, 2022

11. maja 2022 smo se v Bruslju udeležili dogodka mreženja projekta LABELSCAPE, katerega partnerji smo tudi mi.

Z dogodkom “The role of Certification in Developing Sustainable Tourism destination” smo želeli spodbuditi uporabo trajnostnega certificiranja pri ključnih deležnikih v turizmu na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni.

Turistične destinacije po vsej Evropi se soočajo s stalnim povpraševanjem po izboljšanju kakovosti turistične ponudbe, potrebo po krepitvi sodelovanja med turističnimi ponudniki in lokalno skupnostjo ter potrebo po komunikaciji z obiskovalci. Trajnostni certifikati v turizmu so eden od učinkovitih instrumentov, ki se sooča s temi izzivi in kaže zavezanost destinacij, da sledijo načelom trajnostnega razvoja.

V okviru projekta LABELSCAPE smo analizirali mehanizme vključevanja oznak trajnosti v širše turistične politike in zagotovili podporna orodja za izvajanje procesa certificiranja v destinaciji. Na dogodku smo predstavili rezultate projekta, predvsem napredke na področju certificiranja in strateškega načrtovanja v posameznih destinacijah.

Izvedli smo tudi okroglo mizo “The Future of Sustainable Tourism in the Post Covid Period”, na kateri so sodelovali Konstantinos Chrysochoidis (član južnoegejskega regionalnega sveta, pooblaščen za razvoj turizma), María Garcies I Ramon (uslužbenka za projekte in politike na konferenci obrobnih morskih regij) in Giuliano Tallone (vodja študij, inovacij in statistike, Regionalna agencija za turizem – Regione Lazio, Italija). Poudarili so pomen otokov brez ogljika in brez odpadkov v Grčiji, pomembnost merjenja konkretnih rezultatov iniciativ, katerih cilj je narediti turizem bolj trajnosten in dejstvo, da je pandemija spremenila prednostne naloge v turizmu in je zdaj trajnost pomembnejša od konkurenčnosti. Prišli smo tudi zaključka, da je COVID-19 skrajni mejnik, ko je nujno vse dosedanje načrte in strategije na področju trajnosti v turizmu tudi implementirati.

Poleg naše ekipe sta se dogodka udeležila tudi gosta Gabrijela Küzma, direktorica Zavoda za turizem, kulturi in šport Beltinci, in dr. Emil Juvan, izredni profesor na Fakulteti za turistične študije – Turistica.