Izobraževanje

UTRINKI DOGODKA SAMOPODOBA IN JAZ

Objavil PiNA 23 februarja, 2024

Na PiNI smo zadnji dve leti izvajali projekt CHLaYdoscope, s katerim smo preko inovativnega programa mentorstva in neformalnega izobraževanja pri delu podpirali mladinske vodje. Projekt smo pred kratkim zaključili z dogodkom Samopodoba in jaz, ki so ga soustvarile udeleženke trimesečnega usposabljanja in treninga na Portugalskem, Anja Papuga, Karmen Žnidaršič ter naši sodelavki Taja Kavčič in Ana Markežič.

V prvem delu dogodka smo predstavili projektne rezultate in s pomočjo metode svetovna kavarna naslovili pomembne teme in izzive, s katerimi se mladi pogosto srečujejo. Z nami so bili psihoterapevt Boštjan Lužnik, ki je vodil omizje Samopodoba in duševno zdravje, psihologinja in lončarka Barbara Gogala, ki je vodila omizje Iskanje ravnovesja (med poklicnim, šolskim in družbenim življenjem) in fizioterapevt ter DJ Jure Reherman, ki je vodil omizje Pomen izražanja (preko giba). 

Skupaj smo prišli do naslednjih pomembnih dognanj, ki jih delimo z vami: 

“Ko se začneš spreminjati ti, se spremeni tudi okolica.”

“Na terapijo ne gredo šibki, ampak bojevniki.”

“Vsaka travma ti da eno kvaliteto in delo na sebi ni nikoli zaključena zgodba.”

“Vedno bo obstajala dinamika med ravnovesjem in neravnovesjem, vsak pa mora pri sebi poiskati, kaj zanj ravnovesje je in v svoje življenje vnesti več aktivnosti, ki mu/ji ga omogočajo.”

“Z izražanjem skozi gib se lahko poglobimo vase, izrazimo zavestni gib in odmislimo probleme, smo prisotni v trenutku, se sprostimo in doživimo novo izkušnjo sebe, hkrati pa smo fizično aktivni.”

V drugem delu pa smo s pomočjo metode diskoterapija sprostili svoje telo, si vzeli čas za refleksijo in kreativno izražanje sebe.

Svoj pogled in izkušnjo z dogodka je z nami delila soorganizatorka Anja, ki pravi, da ji je dogodek “odprl nova vrata za vpogled k vsemu, kar gradi in postavlja teren za mojo samopodobo ter mi podaril še eno svežo izkušnjo sebe. Preko deljenih besed in gibov sem dobila material za razmišljanje in ideje za prihodnje projekte, predvsem pa sem imela spet priložnost začutiti sebe ob ritmih diskoterapije. Hvaležna sem vsem prisotnim.”