Obvestila

PRILOŽNOST ZA SREDNJE ŠOLE V SLOVENIJI: PROGRAM ŠOLA ODPRTE KOHEZIJE

Objavil PiNA 16 junija, 2023

Na PiNI smo veseli, da smo se pridružili interdisciplinarnemu programu Šola odprte kohezije (angl. At the School of Open Cohesion – ASOC), ki je namenjen vsem vrstam srednjih šol po Sloveniji. Program združuje državljansko vzgojo, pridobivanje digitalnih in statističnih veščin ter podatkovno novinarstvo s horizontalnimi kompetencami. Mladi razvijejo kompetence kritičnega mišljenja, reševanja problemov, skupinskega dela in medosebne ter komunikacijske veščine. Predstavlja odličen način za dopolnitev vašega rednega izobraževalnega programa.

Gre za pilotni projekt v Sloveniji, ki se uspešno izvaja že v Italiji, Španiji, Grčiji, Bolgariji, Portugalskem in na Hrvaškem. V Slovenijo je projekt prišel na pobudo Evropske komisije, ki želi aktivneje vključiti mlade v izvajanje kohezijske politike v Sloveniji.

Kako program poteka v praksi? 

Program je strukturiran tako, da koordinator projekta za učitelje in učiteljice sodelujočih šol izvede 5 spletnih seminarjev: uvodni (spletni) seminar, na katerem vam predstavimo izobraževalni program, način dela in časovnico izvedbe ter štiri vsebinske spletne seminarje, po enega za vsak učni sklop izobraževalnega programa, ki potekajo med šolskim letom (november – maj). Sodelujoče šole prejmejo vse napotke za delo in vso potrebno gradivo (delovne liste, ppt predstavitve, navodila ipd.) ter stalno podporo. Učiteljice in učitelji nato program izvajajo s svojimi dijakinjami in dijaki in o izvedenem poročajo koordinatorju. Rezultati projekta bodo javno predstavljeni 9. maja 2024, na zaključnem dogodku projekta.

Najboljša ekipa dijakinj in dijakov prejme 3-dnevno ekskurzijo v eno izmed prestolnic EU.

Učiteljice in učitelji bodo po zaključku projekta prejeli potrdila, ki jih bodo lahko, v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive, uveljavljali za poklicno napredovanje.

Zakaj je sodelovanje pomembno?

Evropska kohezijska politika je glavna naložbena politika Evropske unije. Z njeno pomočjo smo v Sloveniji uresničili že številne projekte, ki so bistveno prispevali k hitrejšemu razvoju naše države. Ključno je, da tudi mladi, preko spremljanja projektov, financiranih s sredstvi kohezijske politike, razumejo, kako kohezijska politika vpliva na naše vsakdanje življenje ter obenem preko sodelovanja v projektu razvijejo kompetence kritičnega mišljenja, reševanja problemov, skupinskega dela in medosebne ter komunikacijske veščine.

Projekt se bo v pilotni izvedbi izvajal v manjšem številu šol (od 5 do 10) v različnih slovenskih regijah. Ocenjujemo, da je program najbolj primeren za dijakinje in dijake 2. letnikov.

Kotizacije za sodelovanje ni. V primeru, da se bo prijavilo več kot 10 šol, bo koordinator naredil izbor na podlagi regijske pokritosti in vključevanja različnih vrst srednjih šol.

Šola se prijavi preko spletnega obrazca, ki je dostopen TUKAJ. Prijave zbiramo do 7. julija 2023.

Če bi se želeli pridružiti programu, a še niste prepričani, da je za vas, vas vabimo, da se nam pridružite na predstavitvi projekta, ki bo 28. junija 2023 ob 13. uri na spletni platformi Zoom.

Prijave na dogodek predstavitve projekta zbiramo do 27. junija 2023 TUKAJ.

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo tudi na e-naslovu: asoc@pina.si.

Pilotni projekt koordiniramo v imenu Ministrstva za regionalni razvoj in kohezijsko politiko.