Izobraževanje

IZKUŠNJA PROSTOVOLJCA, KI JE LETO PREŽIVEL V ŠPANIJI

Objavil PiNA 15 junija, 2023

Z vami delimo izkušnjo prostovoljca Alena Kresojevića, ki se je preko PiNE v sklopu evropske solidarnostne entoe (ESE) udeležil projekta prostovoljstva v prijetnem mestecu Ribadavia v Španiji pri organizaciji OMIX Ribadavia.

Zakaj prostovoljstvo?

Prostovoljstva nikoli nisem iskal, niti nisem razmišljal o tem. Tega enostavno nisem poznal. A na srečo sem dobil e-mail nekih novičk, ki jih navadno vedno izbrišem takoj, ko jih dobim, a iz nekega razloga sem jih tokrat prebral. Pisalo je o prostovoljstvu in takoj me je pritegnilo. Že nekaj časa sem si želel iti na pot po svetu in ta priložnost je bila odlična, da stopim iz cone udobja. 

Poleg delovnih izkušenj je tudi poskrbljeno za stanovanje, finance in vso svojo pozornost lahko posvetiš menjavi okolja, novemu življenjskemu slogu in jeziku. Ko sem ravno pri jeziku – ljudje so ponosni Galičani in imajo radi svoj jezik gališčanščino. Seveda govorijo tudi španski jezik (oz. kot mu pravijo v Španiji: Castellano), tako da če imaš rad jezike, lahko tukaj ujameš 2 muhi na en mah.

Ljudje

So temperamentni narod, ki obožuje glasbo, veliko vina, naravne terme in dobro družbo. Zanje tam velja, da so rahlo zaprti v primerjavi s preostankom Špancev, v primerjavi s Slovenci pa so absolutno odprt narod, kar je bil na začetku mojega bivanja v Španiji zame kar izziv. 

Lokalno prebivalstvo je zelo odprto in toplo. Vsak ima veliko srce in ko te enkrat sprejmejo medse, nisi več tujec. Seveda pa je na tebi, da se na začetku trudiš biti odprt do vsega novega in drugačnega – tako spleteš poznanstva in prijateljstva, ki se obdržijo tudi po zaključku prostovoljske izkušnje.

O prebivalcih Ribadavije ne morem povedati dovolj lepega, zlezli so mi pod kožo in res jih imam rad.

Aktivnosti

Delo večinoma poteka v mladinskem centru OMIX Ribadavia (Oficina Municipal de Información Xuvenil – Ayuntamieno Ribadavia), kjer podpiramo mlade, da se lažje odločijo za Erazmus treninge po Evropi ali celo za daljša prostovoljstva. Organiziramo tudi razne delavnice ter dogodke in vsak prostovoljec ustvari kaj glede na svoje sposobnosti in všečke. Jaz zelo dolgo nisem vedel, kaj bi ustvaril, saj nimam specifičnih ‘profesionalnih’ sposobnosti, a s časom sem ustvaril delavnico slikanja čustev, nato delavnico rekreiranja tradicionalne maske, organiziral sem tudi “escape room”, pomagal pri urejanju vrta, gradil različne platforme iz lesa, pomagal urejati celotno mesto s klopcami, na katerih so pozitivna sporočila in še več. Čeprav je mestece dokaj oddaljeno od večjih mest, je vedno kaj za početi in poskusiti. Poleg dela pa ti ostane tudi obilo časa za raziskovanje države (ali drugih destinacij).

Izzivi

Prvi izziv, s katerim sem se srečal, je španščina. Je pomemben ključ do komunikacije z ljudmi in večje samozavesti, a če imaš voljo, hitro pride v uho in po enem letu lahko rečem, da govorim špansko zelo dobro. Drug izziv je bil odprtost prebivalstva in drugačen bioritem življenja in kar nekaj časa sem potreboval, da sem se navadil na to. Zadnji izziv pa so vsi notranji procesi, skozi katere sem šel, ko nisem bil več v bližini in “pod vplivom” svoje družine in prijateljev. Vprašanja, kot so ‘Kdo sem’ in ‘Kaj mi je sploh všeč’ so ena od teh. Izzivi imajo na začetku res velike oči, ampak zahvaljujoč tem, se danes poznam veliko bolje.

Spoznanja

Nikoli nisi sam. Če se imaš voljo učiti, bodo ljudje to začutili in ti pomagali. Soočil sem se s sabo glede svojih šibkosti, samopodobe in strahu, ozavestil veliko procesov v sebi in predvsem sem se naučil, da delo ni slabo in da lahko materializiraš vsako idejo. Spoznal sem veliko ljudi in ustvaril nekaj prijateljev, ki jih bom za zmerom nosil v srcu in zagotovo se bom vrnil v Ribadavio.

Smatram se kot zelo spontano osebo in naučil sem se, da čeprav je spontanost zelo pozitivna lastnost, je dobra ideja tudi kdaj kaj splanirati in organizirati.

Ali bi priporočal izkušnjo prostovoljstva?

Tako sem odgovoril vsakemu, s katerim sem se pogovarjal o prostovoljstvu v Španiji: “Če lahko dam nekomu en nasvet, ki bi mu spremenil življenje, mu s toplim srcem povem, da naj skoči iz straha in gre. Teh izkušenj, ki sem jih pridobil v tem letu, ne zmorem niti ne znam opisati z besedami.”