Obvestila

PiNA na terenu: utrinki Portugalske

Objavil PiNA 30 oktobra, 2023

Na PiNI se zavzemamo za participacijo, delo z mladimi in spodbujamo sodelovanje ter povezovanje s pomembnimi odločevalci. Pogosto zase rečemo, da med slednjimi predstavljamo neke vrste “most.” Ravno zato je naše sodelovanje v projektih, kot je CHLaYdoscope pomembno, saj si prizadevamo mlade opolnomočiti ter opremiti s pomembnim in potrebnim znanjem, da bodo lahko aktivno sodelovali v lokalnih skupnostih, v svoje okolje prinesli pozitivne spremembe, reševali izzive in tudi druge mlade spodbudili k participaciji. 

Tako smo se v prejšnjem tednu na Portugalskem udeležili European Youth Leaders akademije, ki je združila mlade iz petih držav: Slovenije, Italije, Grčije, Nizozemske in Portugalske.

Na akademiji smo udeležencem, skupaj s projektnimi partnerji, predali različne metodologije, ki jih bodo podprle pri reševanju izzivov v njihovih lokalnih skupnostih in jih opolnomočili kot uspešne mladinske vodje. V tednu dni so namreč razvili lastno poslovno idejo za reševanje skupnega izziva, ki so jo na koncu kot ‘elevator pitch’ predstavili odločevalcem občine Portimão. Izvedli smo tudi dve delavnici, ki sta pripomogli k bolj konstruktivnemu reševanju lokalnega izziva in bolj inovativnemu pristopu s pomočjo metodologije ‘design thinking’. Pridobljeno znanje bodo uporabili v domačem okolju, kjer bodo imeli prosto pot pri izbiri lokalnega izziva. 

Iz naše ekipe sta se akademije za mladinske vodje udeležili Ana Markežič in Taja Kavčič, poleg njiju pa tudi dve udeleženki, ki sta bili izbrani na podlagi njunega aktivnega sodelovanja na spletnih delavnicah, ki smo jih skupaj s partnerji izvedli v prvi polovici leta. 

Metodologije, uporabljene na akademiji, so partnerji združili v paket usposabljanja za mladinske vodje, ki ga lahko prenesete TUKAJ.