Dogodki

KREATIVEN VODJA V MLADINSKEM DELU

Objavil PiNA 28 marca, 2024

V prejšnjem tednu smo od 18. do 22. marca, v Mladinskem centru v Brežicah, organizirali mednarodno usposabljanje Kreativno vodenje v mladinskem delu (Creative leadership in youth work), kjer smo gostili 22 mladinskih delavk in delavcev iz Poljske, Španije, Litve, Estonije, Italije, Bulgarije, Hrvaške ter Slovenije. 

Udeleženci, ki so prihajali iz različnih vrst mladinskih organizacij in organizacij za mlade, so med usposabljanjem krepili svoje vodstvene sposobnosti in veščine za učinkovito sodelovanje z novimi generacijami mladih ter se učili, kako ustvariti delovno okolje, ki spodbuja inovativnost, sodelovanje in trajnostni uspeh. 

Vas zanima, kaj pravijo udeleženci usposabljanja? Z vami delimo nekaj njihovih vtisov:

Ilona (Estonija, 30): “Projekt mi je bil zelo všeč, saj sem dobila neverjetne informacije o vodenju, komunikacijskih veščinah in timskem delu. Všeč mi je bilo, da sem dobila informacije, ki jih lahko uporabim pri svojem delu, in nekaj nasvetov sem danes že predala kolegici. Najbolj mi je bilo všeč to, da smo imeli ravnovesje med teorijo in praktičnimi vajami, ničesar ni bilo premalo ali preveč. To je bilo eno izmed najboljših usposabljanj. Najbolj sem si zapomnila metodo “fish bowl”, ker je zelo uporabna na različnih področjih in z različnimi ekipami. Pridobili smo tudi več informacij o tem, kako komunicirati z različnimi tipi ljudi, kaj je aktivno poslušanje in kako biti dober aktivni poslušalec.”

Igor (Bulgarija, 22 let): “Zame je bila to neverjetna in edinstvena izkušnja, ki me je obogatila z ustvarjalnostjo, mi dala energijo za nadaljnje delo in mi dala željo, da bi se še enkrat vrnil v Slovenijo. Najljubši del so mi bila naša srečanja na prostem s praktičnimi nalogami. Navzven je bilo videti zelo nenavadno in celo absurdno (kar je seveda zabavalo domačine), vendar je včasih prav to potrebno, da se naučimo na poznane stvari pogledati z nove perspektive.”

Tjaša (Slovenija, 26): ”To je bil zame 4. Erasmus+ trening in lahko rečem, da je bil ravno ta moj najljubši. Trenerji so imeli odlično načrtovane aktivnosti in zgradili smo ekipo, ki ne bo nikoli pozabljena. V vsakem trenutku treninga si se lahko počutil sprejetega in varnega. Čeprav smo na treningu govorili o samoumevnih rečeh, npr. aktivno poslušanje, prepoznavanje čustev in potreb sogovorca ipd., je bila to odlična priložnost, da smo se spomnili na vse vrednote, ki jih včasih pozabimo. Z vajami smo te spretnosti gradili in se naučili, kako postati dober vodja.”

Alfonso (Estonija, 23 let): “Ta teden je bil resnično navdihujoč. Imel sem priložnost poglobiti se v svoje stile vodenja, izboljšati veščine obvladovanja konfliktov med mladimi in postati bolj vključujoč. Vrhunec zame so bile dejavnosti na prostem, kjer mi je potopitev v naravo omogočila samorefleksijo in ponovno povezovanje z naravo. Užival sem tudi v raziskovanju Brežic in druženju z lokalnimi prebivalci.”

Usposabljanje je bilo financirano iz programa Erasmus+, ključni ukrep 1 – mobilnost mladinskih delavcev.