Izobraževanje

KAKO S POMOČJO PROGRAMOV EU POVEČATI UČINKE, ZAGOTOVITI TRAJNOST IN KAPITALIZIRATI REZULTATE KOHEZIJSKIH PROJEKTOV?

Objavil PiNA 12 aprila, 2024

Vabimo vas na posvet Kako s pomočjo programov EU povečati učinke, zagotoviti trajnost in kapitalizirati rezultate kohezijskih projektov?, ki bo v četrtek, 25. aprila 2024, od 10.00 do 13.30, v naših prostorih, Gortanov trg 15, Koper.  

Kohezijska politika je glavna naložbena politika Evropske unije, namenjena spodbujanju trajnostnega razvoja, zaposlovanja, konkurenčnosti ter socialne in gospodarske kohezije med regijami. S pomočjo kohezijske politike smo samo v Sloveniji izvedli več kot 10.000 projektov. Kaj se zgodi z rezultati projektov, ko se ti zaključijo? Kako nadaljevati? Kako zagotoviti trajnost rezultatov? Kako rezultate nadgraditi, dodatno razvijati? 

V Evropski uniji imamo poleg kohezijske politike še 40 drugih programov financiranja. Lahko trajnost in kapitalizacijo rezultatov kohezijskih projektov dosežemo z vzpostavljanjem sinergij z drugimi programi EU? Kakšne izkušnje imajo organizacije, ki sinergije že gradijo? Kako začeti? Kako podpreti organizacije, ki želijo rezultate svojih projektov nadgraditi? Odgovore na ta in številna druga vprašanja bomo iskali na posvetu v Kopru. 

Na posvet vabimo predstavnice in predstavnike organizacij vseh sektorjev in področij, saj bomo le tako lahko identificirali ukrepe, ki bodo spodbudili vzpostavljanje sinergij med programi in tako prispevali k doseganju boljših in trajnejših učinkov z EU sredstvi financiranih projektov. 

Po posvetu si bomo ogledali tudi primer dobre prakse. 

Razpravo organiziramo v sklopu projekta Kohezija za vse, ki ga sofinancira Evropska komisija (DG REGIO).

 

PROGRAM POSVETA

09.30 – 10.00 Registracija in jutranja kava

10.00 – 11-15 Okrogla miza o pomenu medsektorskega sodelovanja

dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva EK v Sloveniji

Marko Hren, vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj

Andreja Erjavec, direktorica Tehnoparka Celje

Simon Škvor, direktor Posoškega razvojnega centra

11.15 – 11.45 Pogostitev

11.45 – 13.00 Delavnica: Kako graditi sinergije?

Na delavnici se bomo pogovarjali o vsakodnevnih izzivih iskanja ustreznih programov in razpisov, razloge za pomanjkljivo uporabo priložnosti, ki jih ponujajo EU programi, nujnosti iskanja dodatnih virov za zagotavljanje trajnosti rezultatov in večjih učinkov kohezijskih projektov, predvsem pa bomo iskali predloge ukrepov, ki bi take sinergije okrepili. 

13.15–13.30 Zaključek posveta

13.40 – 14.30 Ogled dobre prakse – Laboratorij HEKA 

HEKA je prvi laboratorij na presečišču umetnosti in znanosti v Istri. Nastal je v sklopu kohezijskega projekta RUK, mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in umetnosti, danes pa gosti aktivnosti številnih projektov, ki jih sofinancirajo drugi Evropski programi. 

Prijave zbiramo do 24. aprila 2024, na TEJ povezavi.

Vabljeni, da se nam pridružite.