Dogodki

JEFFXPERIMENT X ZVO.ČI.TI SOUNDING DUO: IRENA Z. TOMAŽIN IN ALESSANDRA ERAMO

Objavil PiNA 21 januarja, 2020

Na drugem koncertu glasbenega cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO v letu 2020 se bosta v Avtomatik Delovišču predstavili Irena Z. Tomažin in Alessandra Eramo.

ČETRTEK, 30. JANUAR 2020

20.00-22.00

Avtomatik Delovišče (Nazorjev trg 5, Koper)

Dve veliki zvočni umetnici, vokalni raziskovalki, interpretki in improvizatorki, na enem mestu, v enem Avtomatik Delovišču, v enem koncertnem dogodku.

Slišati glas, dih, trzljaj, vibracijo, tišino druge in se z intenzivno in subtilno energijo odzvati, reagirati nanje in jih poslati nazaj v dialogu med absorbcijo in odbojem. Irena Z. Tomažin in Alessandra Eramo bosta v odkrivanju različnih vokalnih in besedno komunikacijsko zložnih vzorcev iz grlenih globin eno uro polnili prostore naših ušesnih čutnic.

Irena Z. Tomažin je plesalka, performerka in vokalistka, dejavna na domači in mednarodni sceni. Večinoma deluje in ustvarja v plesno-gledaliških predstavah ter eksperimentalni improvizirani glasbi. V glasbenih vodah je nase opozorila s solističnim projektom za glas in diktafone iT, spojem pesmi, vokalnega eksperimentiranja, performansa, besedil, govorjene besede, zvočne poezije in teatra, s katerim se je prvič znašla v polju dekonstrukcije glasu. Slednje je skozi raziskovanje glasu v polju svobodno improvizirane glasbe popeljala še dlje, v polje zvočnosti in šuma, v polje vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike.

Alessandra Eramo je umetnica, ki deluje v Berlinu, in skladateljica, ki se izraža predvsem z glasom in hrupom. Svoje nastope gradi iz segmentov besedno-zvočnih skladb, v katere vključuje tudi video, risbe in site specifične instalacije in tako raziskuje akustična območja človeškega glasu. Med leti 2015 in 2018 je bila članica projekta Errant Bodies – Sound Art Space v Berlinu. Je učiteljica umetnosti in vodi interdisciplinarno delavnico z naslovom  “The Space between Voice and Gesture”.

Predstavili se bosta v sklopu ZVO.ČI.TI sounding DUO, cikla elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela – plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika. Tokrat v Istri plete navezo s PiNO, JEFFxperimentom in Avtomatik Deloviščem.

Produkcija: CONA
Kurator: Brane Zorman
Koprodukcija: PiNA, Festival JEFF, Avtomatik Delovišče
Financerji: Evropski sklad za regionalni razvoj, Ministrstvo za kulturo RS, MCRUK