Dogodki

FILMSKI TEDEN EVROPE 2020 POD ZVEZDAMI V IZOLI, SEŽANI IN AJDOVŠČINI

Objavil PiNA 10 julija, 2020

Tudi letos po Sloveniji potekajo brezplačne projekcije filmov sodobne evropske produkcije. Izvrstne filme si boste lahko ogledali tudi v Letnem kinu Arrigoni v Izoli, Kosovelovem domu Sežana in Dvorani prve slovenske vlade ter Letnem kinu na Lavričevem trgu v Ajdovščini. 

Filmski teden Evrope, ki tradicionalno sicer poteka v maju, smo zaradi epidemiološke situacije prestavili na julij 2020. Tokrat ga bomo izvedli pod zvezdami. Organizirajo ga Informacijske točke Evropske unije Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi, njihov namen pa je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti.

 

BREZPLAČNI PROJEKCIJI V LETNEM KINU ARRIGONI V IZOLI: 

Ponedeljek, 20. julij 2020, 20.30, pogovor z gosti in projekcija filma 

Pritisk / Push
Fredrik Gertten / Švedska / 2019 / 92 min / slovenski podnapisi

Film ponuja pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize in odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj. (vir: Kinodvor)

Pred projekcijo filma bomo z gosti govorili o problematiki stanovanjske politike v Sloveniji ter se ob tem dotaknili tudi situacije na Obali. Z nami bodo Alen Červ, Ministrstvo za okolje in prostor; Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije; Katja Martinčič, Občina Idrija, Mreža za bivanje. Dogodek bo moderiral Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora (IPoP).

Mesto na dogodku si lahko brezplačno zagotovite do ponedeljka, 20. julija 2020, do 14. ure oz. do zasedenosti prostih mest (skupaj jih bo le 50), na spletnem obrazcu.

Četrtek, 23. julij 2020, 21.30 

Lara
Jan-Ole Gerster / Nemčija / 2019 / 98 min / slovenski podnapisi

Večkrat nagrajena tankočutna in večplastna zgodba o izgubljenih sanjah, ljubezni do glasbe in zapletenem odnosu med materjo in sinom.

Mesto na projekciji si lahko brezplačno zagotovite do četrtka, 23. julija 2020, do 14. ure oz. do zasedenosti prostih mest (skupaj jih bo le 50), na spletnem obrazcu.

V primeru slabega vremena se projekciji prestavita.

 


 

BREZPLAČNA PROJEKCIJA V AMFITEATRU KOSOVELOVEGA DOMA SEŽANA: 

Torek, 21. julij 2020, 21.30 

Izdajalec / Il Traditore
Marco Bellocchio / Italija / 2019 / 145 min

Gre za enega najlepših italijanskih filmov in izredno biografijo, ki jo je režiser posvetil mafijskemu skesancu Tommasu Buscetti. Zgodba se prične v začetku osemdesetih let v vili nad Palermom, ko se na svečanem praznovanju zavetnice sicilske prestolnice združijo vsi najpomembnejši člani mafijske združbe. »Pošteno« razdelijo trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso (izvrstni Pierfrancesco Favino), tako imenovani »šef dveh svetov«, priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi… Vojna na palermskih ulicah in cestah pusti na stotine življenj. (vir: Fivia)

Film ima slovenske podnapise.

V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani Kosovelovega doma Sežana.

 


 

BREZPLAČNI PROJEKCIJI V DVORANI PRVE SLOVENSKE VLADE IN LETNEM KINU NA LAVRIČEVEM TRGU, AJDOVŠČINA: 

Petek, 24. julij 2020, 18.00, Dvorana prve slovenske vlade 

Nenavaden teden s Tesso / Mijn bijzonder rare week met Tess
Steven Wouterlood / Nizozemska, Nemčija / 2019 / 82 min

Topla zgodba o odraščanju in prijateljstvu, posneta po istoimenskem romanu Anne Woltz, ki je preveden tudi v slovenščino. Nominiranec za nagrado mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije 2020.

 

Petek, 24. julij 2020, 21.30, Letni kino na Lavričevem trgu 

Yuli
Icíar Bollaín / Španija, Kuba, VB, Nemčija / 2018 / 115 min

Režiser Icíar Bollaín predstavlja ganljivo zgodbo kubanskega plesalca Carlosa Acosta, legende v plesnem svetu in plesalca, ki je odigral nekaj najbolj znanih baletnih vlog. Film je na mednarodnem filmskem festivalu San Sebastián prejel nagrado žirije za najboljši scenarij.

Oba filma imata slovenske podnapise.

Med projekcijama bo na Lavričevem trgu tudi družabni program – med drugim boste lahko poskusili vina domačih vinarjev, ki so na občinskem vinskem ocenjevanju prejela Listine odličnosti.

V primeru slabega vremena bosta projekciji v Dvorani prve slovenske vlade, družabni del dogodka pa bo v preddverju dvorane.