Izobraževanje

ZAGNALI SMO EDINSTVEN PROGRAM USPOSABLJANJA ZA VODENJE USTVARJALNOSTI – CREATORSHIP

Objavil PiNA 19 januarja, 2022

Obvestilo: prijave na usposabljanje smo podaljšali do nedelje, 20. februarja 2022, do 17. ure. Ker se zavedamo, da tudi ustvarjalnost terja svoj čas. Vljudno vabljeni k prijavi!

Po letu načrtovanja in priprav smo zagnali 3-mesečno usposabljanje vodenja ustvarjalnosti, poimenovano Creatorship, ki združuje najnovejše raziskave in prakso na področju razvoja vodenja podjetij ter organizacij in predstavlja edinstveno izkušnjo usposabljanja, ki vodje opremi z orodji in znanjem za reševanje izzivov in učinkovito krmarjenje v 21. stoletju, času negotovosti in hitrih sprememb.

Podatki iz Poročila o prihodnosti delovnih mest Svetovnega gospodarskega foruma za leto 2020 kažejo, da vse več deležnikov soglaša, da ustvarjalnost danes predstavlja eno najbolj kritičnih veščin za vodje. V odgovor na to smo združili globalno strokovno znanje in večletne lokalne izkušnje na področju vodenja, inovacij ter umetniških in participativnih procesov, da bi ponudili edinstven program ustvarjalnega vodenja za vodje podjetij in organizacij v Sloveniji.

Program, ki bo povečini potekal v Kopru in deloma na spletu, smo razvili z mednarodno ekipo strokovnjakov, vključno z umetniki, oblikovalci, podjetniki, poslovnimi voditelji, raziskovalci, poslovnimi svetovalci, »organizacijskimi hekerji« in inovatorji.

»Strategija razvoja Slovenije za internacionalizacijo industrije je ‘Zeleno. Ustvarjalno. Pametno.’ To usposabljanje prinaša dragocena orodja za menedžerje in vodje slovenskih podjetij ter javnih organizacij, ki temeljijo na desetletnih mednarodnih izkušnjah za doseganje te vizije,« je namen usposabljanja opisal Vid Tratnik, predsednik PiNE.

Usposabljanje prispeva k novi paradigmi vodenja, ki je sodelovalno, ustvarjalno in se odziva na hitre spremembe ter negotovost našega časa. Na podlagi vse večjega konsenza, da je ustvarjalnost kritična in premalo razvita nuja za podjetja danes, se Creatorship osredotoča na ustvarjalno zaupanje kot transformativni vektor za osebno in kolektivno rast, ki je potreben za vodje in organizacije, da uspevajo v kontekstu vsakdanjih, lokalnih in kompleksnih globalnih izzivov, kot sta COVID-19 in soočanje s podnebnimi spremembami.

Temelji na vrsti metodologij, od oblikovnega mišljenja, sistemske znanosti in gledaliških pristopov, do vodstvenega “coachinga” in razvoja na vrednotah temelječega vodenja, ki zagotavlja celostno učno izkušnjo, ki pripravi ljudi, da pustijo močan vtis, posamezno in skupaj.

»K prijavi vabimo interesente iz različnih javnih, zasebnih in kulturnih sektorjev. Ti bodo postali del medindustrijske mreže alumnov, ki si izmenjujejo znanje in sodelujejo z namenom izboljšanja odpornosti ter inovativnega potenciala slovenskega gospodarstva. Gre za edinstveno priložnost med programi ustvarjalnega vodenja po vsem svetu in vznemirljivo je, da bo Slovenija gostiteljica prve izvedbe,« je o vsebini Creatorshipa povedala Sholeh Johnston, vodja usposabljanja. 

Izkušnje usposabljanja Creatorship temeljijo na načelih našega novonastalega laboratorija HEKA – inovacijskega inkubatorja in prostora za sodelovanje, ki združuje umetnost, znanost, tehnologijo ter izobraževalne pristope za reševanje kompleksnih družbenih in okoljskih izzivov.

Načelo delovanja laboratorija HEKA je spoznanje, da je ustvarjalnost gonilna sila za izgradnjo družbenih odnosov, izboljšanje dobrega počutja s kreativnim samoizražanjem, ustvarjanje podlage za skupno reševanje problemov in opolnomočenje vsakega posameznika, da s svojimi edinstvenimi veščinami, izkušnjami in zmogljivostmi vodi k spremembam.

Usposabljanje Creatorship je nastalo v sklopu projekta RUK (Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture), s podporo Ministrstva za kulturo in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prva izvedba bo potekala od 15. marca do 7. junija 2022, na voljo pa je 24 prostih mest.

Več informacij o usposabljanju, ki bo letos s podporo financerjev za udeležence brezplačno, je na voljo na spletni strani www.creatorship.eu.

Bi se želeli prijaviti? To lahko storite vse do 20. februarja 2022, do 17. ure, na tej povezavi