Izobraževanje

I. ZAČETEK NOVEGA PROSTOVOLJSTVA NA PiNI – DIANA SOKALSKA

Objavil PiNA 6 aprila, 2023

Tretjega aprila 2023 se je naši ekipi pridružila Diana Sokalska. Prijavila se je v sklopu Evropske solidarnostne enote, bila izbrana in bo z nami ostala eno leto. Delovala bo na podočju multimedije, grafičnega oblikovanja, ustvarjanja vsebin, fotografije in s tekočim projektnim delom.

V ekipi smo zelo veseli, da se nam je pridružila. Ker se na PiNI zavedamo pomembnosti prostovoljskih izkušenj, nam je še toliko bolj v veselje, ko lahko mladim ponudimo nove priložnosti in mentorstvo. Da pa jo lahko boljše spoznate tudi vi, smo jo zaprosili, da se predstavi.

Moje ime je Diana. stara sem 26 let in prihajam iz Ukrajine.

Zadnja 4 leta sem živela v Gdansku na Poljskem, kjer sem leta 2021 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost iz notranjega oblikovanja in tam ostala ter delala kot 3D umetnica. Moja pot s prostovoljstvom se je začela z rusko invazijo na mojo državo. Od začetka leta 2022 sem bila prostovoljka na informacijskih točkah za pomoč ljudem, kjer sem poučevala poljski in ukrajinski jezik. Po končanem delu v 3D studiu avgusta 2022 sem se odločila, da želim poskusiti nekaj novega, pridobiti nove izkušnje in več potovati. Na Laponskem sem se udeležila kratkoročnega prostovoljskega projekta in bil tako navdušena nad avanturo, ki sem jo doživela, da sem se odločila, da odpotujem nekam za dlje časa.

Na Evropskem mladinskem portalu sem našla PiNO in se takoj navdušila nad tem, kar počnejo. Rada imam vse, kar je povezano s 3D, in nenehno poskušam razvijati svoje sposobnosti. Fotografija in video sta dve izmed mojih strasti. Večino časa to počnem s telefonom, pred kratkim pa sem začela študirati analogno fotografijo, saj mi je všeč občutek, ko do zadnjega trenutka ne veš, kakšen bo končni rezultat.

Grafično oblikovanje je verjetno tisto, kar si želim najbolj raziskati, saj je sestavni del skoraj vseh področij. To mi predstavlja izziv, saj grafično oblikovanje ni moja močna točka. Vsa ta področja se tako hitro razvijajo in vključujejo toliko novih tehnologij, kar jih naredi še bolj zanimiva. 

Na odločitev o praksi je vplivala tudi možnost izboljšanja moje angleščine in učenja novih jezikov. Tudi med študijem sem bila v času Erazmus+ projekta v Ljubljani, vendar mi žal zaradi epidemije ni uspelo raziskati države v celoti, zato je to zame sedaj druga priložnost. 

Glede mojih pričakovanj – iskreno povedano, poskušam si ne nalagati nikakršnih pričakovanj glede ničesar ali nikogar. Želim uživati v času, ko sem tukaj, v ustvarjalnem okolju, ki sem ga zadnja leta pogrešala, in dati vse od sebe za PiNO ter prihodnje projekte. 

Diana najlepša hvala za tvojo predstavitev. Želimo ti veliko uspeha in zabave na novi poti.