Dogodki

WIN – UTRINKI PRVEGA PARTNERSKEGA SESTANKA

Objavil PiNA 12 marca, 2024

Na PiNI smo začeli izvajati nov projekt pod vodstvom Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU: WIN – Izboljšanje zaposlovanja žensk v obrobnih industrijskih regijah, ki se zavzema za izboljšanje položaja žensk v obrobnih industrijskih regijah ter želi prispevati k bolj dostopnemu, vključujočemu in učinkovitemu trgu dela za ženske. 

V sredo, 28. februarja, smo v Atriju ZRC SAZU, pregledali projektne aktivnosti in določili naslednje korake projekta.

Naslednji dan smo odšli na študijski obisk v Trbovlje in najprej obiskali Občino Trbovlje, kjer sta nam podžupanja Vesna Jesih in muzejski višji kustos Gregor Jerman predstavila zgodovino zaposlovanja žensk in naslovila izzive, s katerimi se srečujejo na trgu dela. Nato smo obiskali Katapult – podporno okolje za podjetnike, kjer nam je vodja projektov Olga Knez predstavila delovanje Katapulta in podjetja Dewesoft, izobraževanja, ki jih ponujajo. Ogledali smo si tudi prostore Katapulta in spoznali robotko Lili.

V drugem delu študijskega obiska smo poslušali okroglo mizo na temo krepitve zaposlovanja žensk v občini Trbovlje, v kateri so sodelovale podžupanja Občine Trbovlje Vesna Jesih, ki je predstavila, kdaj je občina prepoznala problem pri zaposlovanju žensk in kako te izzive odpravlja, mladinska delavka na Inštitutu za mladino in šport Trbovlje Tjaša Golob, ki je predstavila programe in aktivnosti mladinskega centra za spodbujanje zaposlovanja mladih žensk, mlada podjetnica Stella Čebin, ki je predstavila svojo zgodbo in izkušnjo o tem, kako je biti podjetnica v Trbovljah, direktorica zasavske gospodarske zbornice Tjaša Polc, ki je govorila o tem, kako se lahko ženske spodbudi, da se odločajo za višje položaje in direktorica zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije OS Trbovlje Vilma Strniša, ki je predstavila programe zaposlovanj. Okroglo mizo je povezovala naša sodelavka Taja Kavčič. 

Za zaključek smo si projektni partnerji skozi metodo svetovne kavarne izmenjali izkušnje iz svojih regij in iskali rešitve za izzive, s katerimi se ženske v industrijskih regijah pri zaposlovanju srečujejo ter govorili o programih za njihovo podporo v vključitev na trg dela, spodbujanje ženskega podjetništva in izboljševanje njihove zaposljivosti.