Obvestila

SPOROČILO ZA JAVNOST: 10. EDICIJA FESTIVALA IZIS USMERJENA V TISTO, KAR JE OČEM SKRITO

Objavil PiNA 20 septembra, 2022

23. septembra 2022 se začenja že 10. edicija festivala IZIS. Gre za festival sodobne in intermedijske umetnosti v organizaciji Kulturno izobraževalnega društva PiNA, ki prikazuje inovativne, mednarodno priznane avdio-vizualne in novomedijske umetnosti. Odprtje festivala, ki letos nosi naslov CEVI / PIPES, bo v koprskem kulturnem stičišču, Skladišču Libertas in utrdbi Bastion (Kopališko nabrežje, Koper), v petek, 23. septembra 2022, ob 20. uri. 

“Jubilejna, deseta edicija IZISa si za osnovni element jemlje cev, tisto nekaj podolgovatega in votlega, ki navadno na skritem skrbi za vsakršne dovode in odvode, ki bodisi v drobovjih naših bivališč in mest bodisi v naših telesih, skrbi za to, da naša življenja kar se da gladko tečejo,” je v uvodnik kataloga letošnje edicije zapisal Karlo Hmeljak, jadralec, pesnik in uradni mislec Festivala IZIS.

“Letošnja edicija festivala torej obravnava dejstvo, da naše udobje temelji na ceveh, ki dovajajo in odvajajo vse, kar je za nas potrebno vendar mora ostati nevidno,” je rdečo nit opisal Borut Jerman, producent festivala in predsednik PiNE. 

Festival bosta z uvodnim nagovorom otvorila državni sekretar mag. Marko Rusjan in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Deseta edicija Festivala IZIS je prelomna tudi, ker je prva podprta s strani 4-letnega projektnega razpisa Ministrstva za kulturo, kar IZIS postavlja od bok ostalim uveljavljenim festivalom v Sloveniji.

Začetki festivala segajo v leto 2013, ko se je združila iniciativa umetnikov, kulturnih producentov in pesnikov, delujočih v Istri. Skozi leta se je razširil v kinodvorane, galerije, javne prostore in industrijska poslopja, kjer domuje še danes.

Festival skozi objektiv vrhunskih umetniških del raziskuje vpliv tehnologije na kulturo, družbo in naravo. Redno predstavlja dela v produkciji PiNE in nudi prostor vrhunskim intermedijskim umetniškim delom ostalih osrednjih slovenskih in tujih intermedijskih producentov. Festival deluje pod okriljem festivalske platforme projekta RUK – mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije, s podporo Ministrstva za kulturo in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Festival podpirajo tudi Mestna občina Koper in Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Letošnja novost je tudi podpora s strani Evropske solidarnostne enote, Urada RS za mladino, MOVIT (nacionalne agencije za programa Erasmus+ Mladina in  Evropska solidarnostna enota) in Evropskega leta mladih, s pomočjo katerih festival soustvarja tudi 12 mednarodnih prostovoljk.

Tudi tokrat nad programom bdi kuratorska roka Marka Vivode, ki se mu je pridružil Mauricio Valdés San Emeterio, ki je poskrbel za zvočni program. Vizualno identiteto od začetka razvija Kaja Kisilak, za arhitekturno zasnovo prostora je tudi letos poskrbel Luka Murovec, arhitekt, ki je z ekipo Raumlabor za izjemno delo v lanskem letu prejel zlatega leva na arhitekturnem bienalu v Benetkah.

Festival ponovno (p)odpira novo prizorišče
Festival IZIS je leta 2020 kot prvi po dolgih letih umetnosti ponovno odprl vrata skladišča Libertas v Kopru. “Odločitev, ki je takrat delovala kot drzna, saj prostor ni imel niti osnovnih pogojev za delo, smo sprejeli na podlagi pomanjkanja prostorov, namenjenih sodobni umetnosti v slovenski Istri,” pojasni Borut Jerman in doda, da “prostor ni bil priključen na električno omrežje, v skladišču ni bilo niti osnovne električne napeljave in streha je na več mestih puščala. Z gverilsko požrtvovalnostjo smo v prostoru uredili provizorično električno instalacijo, galerijske luči in stene ter ga s tem spremenili v galerijo, ki je gostila prelomno edicijo FUCK OFF ILLUSION. Mestna občina Koper je v temu prepoznala potencial, ki ga skladišče Libertas ima, prostor odkupila in od tedaj se tam piše zgodba o uspehu. Skladišče Libertas je postal pravo kulturno središče.”

Z letošnjo edicijo festivala si nadejamo opozoriti na to, da v Istri potrebujemo tudi prostor, namenjen neodvisni in eksperimentalni umetniški produkciji, zato bomo z enako drznostjo del programa izvedli v utrdbi Bastion. Prostor, ki je do sedaj služil kot skladišče je lahko idealno performativno prizorišče za katerega upamo, da bo sledilo dobri praksi Skladišča Libertas. Koper potrebuje prostore, ki gostijo sodobnost, ne pa kopičijo odslužene rekvizite.

IZIS letos obeta še bolj poln program 

Program v Skladišču Libertas obeta devet intermedijskih instalacij. Nekatere bodo javnosti predstavljene prvič.

Kot je povedal Borut Jerman, program sestavlja “mešanica avtorjev in avtoric mlajše generacije in uveljavljenih imen ter domačih in tujih imen.” Začenši z novo produkcijo Maje Smrekar, dobitnice nagrade Prešernovega sklada in Zlate Nike festivala Ars Electronica, ki skupaj z Jonasom Jørgensenom premierno v Sloveniji predstavlja !brute_force: Mehka odpornost.

Mlajšo generacijo zastopajo Nika Erjavec, Sara Bezovšek in Lara Žagar, ki so na področju intermedijskih umetnosti vse prej kot neznanke. S kolektivom BridA, ki že več kot 25 let orje ledino na področju intermedijskih umetnosti, utrjujemo povezavo z goriško, ki bo v prihodnjih letih nedvomno osrednja slovenska in evropska kulturna regija.

V Nemčiji delujoči Italijan Marco Barotti prinaša novo produkcijo APES, iz Berlina prihaja tudi Theresa Schubert z umetniškim raziskovanjem bioreaktorjev.

Priznani španski umetnik Marc Vilanova bo predstavil skupino samostojno delujočih saksofonov, zbranih v instalaciji ARESTA, laboratorij Svetlobne Gverile pa Podatkovne krajine.

Največja novost festivala je, da k programu dodajamo imersivno zvočni performativni program, ki se bo odvijal v Bastionu. Svoja dela, ki presegajo klasični stereo zvočni pristop, bodo predstavili Gašper Torkar, Tilen Lebar, Simon Whetham, Octex, Oscar Recarte & Rosa Marìa Valle, Andrej Kobal in Marina Mårtensson.

Stalnica programa ostajajo delavnice v laboratoriju na presečišču znanosti in umetnosti – HEKA, ki letos obravnavajo teme imersivnega prostorskega zvočnega ustvarjanja, biomaterialov in zvočnega onesnaževanja.

Na delavnice se bo potrebno predhodno prijaviti. Prijave za prvo delavnico, Ambisonics for the Masses, so že odprte.

Več informacij o programu in delavnicah je na voljo na spletni strani www.festival-izis.org/x-cevi.