Dogodki

ROOTS & SEEDS XXI: KRIZA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI IN ODPORNOST RASTLIN

Objavil PiNA 2 junija, 2022

Kako lahko v času naraščajoče ekološke krize spremenimo lastno perspektivo, sprejmemo etično kompleksnost in spodbudimo uglasitev z botaničnimi entitetami, ki naseljujejo naš biotop?

Pridružite se nam na zaključnem dogodku projekta Roots & Seeds XXI, na katerem bomo razmišljali o izrednih razmerah biotske raznovrstnosti, antropogenih vplivov nanje in medvrstnega urbanizma. Dogodek spodbuja presečišče umetnosti in znanosti kot glavne platforme za ozaveščanje o teh temah.

V HEKI (Cesta Zore Perello – Godina 3, Koper), 7. junija 2022, od 10.00 do 15.00. 

PROGRAM DOGODKA

V začetnem delu bosta arhitektka Danica Sretenović in Gaja Mežnarić Osole (Društvo Trajna) predstavili program Palača divjine: oblikovanje za medvrstno pravičnost.

Program Palača divjine: oblikovanje za medvrstno pravičnost, uvaja koncepte zoönomske prakse in medvrstnega urbanizma ter principe več-kot-človeškega ustvarjanja skupnega kot oporo za delovanje oblikovalcev na neukročenih urbanih prostorih. Prostor kolektivne raziskave je postal Krater, zapuščeno gradbišče v Ljubljani, ki so ga prevzeli divji ekosistemi. 

Predstavljena bo tudi zbirka ilustracij, ki upodablja presenetljive zgodbe o vnosu invazivnih rastlinskih vrst v Evropo. 

Udeleženci boste lahko za en dan postali botaniki in ustvarili svoj herbarij.

Po skupnem ‘brunchu’ nam bodo partnerji iz organizacije Quo Artis predstavili Smernice za čustveno kartografijo vrta, sledil bo sprehod po okoliških travnikih, kjer bomo skupaj odkrivali raznolikost rastja v obalnem pasu, izbrali svojo rastlino in jo umetniško upodobili. Sledil bo pogovor o izvoru izbire rastlin in nastalih umetninah. 

Če bosta čas in vegetacija prostora dovolila, bomo užitne rastline in zelišča zmešali v poslovilno zakusko.

Dogodek bo v angleškem jeziku. 

PRIJAVA 

Ker so mesta na dogodku omejena, je obvezna prijava. Prijave zbiramo do ponedeljka, 6. junija 2022, do 9.00.

Projekt Roots & Seeds XXI je del mednarodnega sodelovanja med Ars Electronica (AT), Leonardo-OLATS (FR), Univerzo v Barceloni (ES) in Quo Artisom (ES), sofinanciran s strani programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.