Dogodki

PRIDRUŽITE SE NAM NA PRVI NACIONALNI KONFERENCI CERV TOČKE

Objavil PiNA 18 maja, 2022

V vlogi nacionalne kontaktne točke programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (Citizens, equality, right and values – CERV), organiziramo nacionalno konferenco, na kateri bomo predstavili program CERV, njegove cilje in možnosti, ki jih ponuja ter hkrati začeli razpravo o vsebinskih področjih programa.

Konferenca bo v četrtek, 2. junija 2022, od 10.00 do 13.00. Konference se lahko udeležite v živo v Hiši EU, Dunajska cesta 20, Ljubljana ali na spletu, preko platforme ZOOM.

Kaj je CERV?

CERV je okoli 1,55 milijarde EUR vreden program, s katerim želi Evropska komisija zaščititi in spodbujati pravice in vrednote, kot so zapisane v Pogodbah EU in Listini o temeljnih pravicah. S podporo organizacijam civilne družbe program krepi pravice in vrednote, skupne vsem državam članicam EU, za katere so značilni pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravičnost, solidarnost in enakost med spoli.

V okviru programa je letno objavljenih okvirno 9 razpisov, ki so namenjeni financiranju projektov, ki jih izvajajo organizacije civilne družbe.

Program konference

[10.00 – 10.45] A B CERV – uvodni pozdrav in predstavitev programa CERV

  • Dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji
  • Jana Lovšin, vodja Sektorja za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Ministrstvo za pravosodje
  • Borut Jerman, PiNA
  • Nena Bibica, CERV točka

[10.50 – 11.45] Okrogla miza “CERV in mi”

Na okrogli mizi se bomo pogovarjali o človekovih pravicah in vrednotah v Sloveniji ter v EU, o aktivnem državljanstvu, o pomenu kulture pri razvoju in razumevanju človekovih pravic, enakosti in strpnosti. Pa tudi o pomenu civilno družbenih organizacij in evropskih programov kot je CERV, za razvoj vključujoče demokratične družbe, ki temelji na vrednotah, kot so enakost, pravice in participacija.

Na okrogli mizi bodo sodelovali_e:

  • Peter Svetina, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije
  • Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije
  • Dr. Kaja Širok, direktorica Zavoda Go!2025
  • Dr. Alenka Jelen, izredna profesorica na Univerzi Stirling, Velika Britanija

[11.45 – 12.00] Odmor za kavo in klepet

[12.00 – 12.45] Delavnica “CERV v praksi”

Na delavnici bomo s pomočjo organizacij, ki so v okviru programa CERV, oziroma njegovih predhodnikov Evropa za državljane in Pravice, enakost in državljanstvo, uspešno izvedli projekte spoznavali značilnosti programa. Skozi voden pogovor bomo skupaj razmišljali o tem, kako razviti projekt, kaj so značilnosti uspešne prijave, kako poiskati dobre in relevantne partnerje ter kakšni so prvi koraki izvedbe projekta.

[12.50] Zaključne misli

PRIJAVA

Ker so mesta na nacionalni konferenci omejena, je obvezna predhodna prijava na povezavi. Prijavite se lahko vse do srede, 1. junija 2022. Ob prijavi boste imeli možnost označiti ali bi se konference želeli udeležiti v živo ali prek spleta. V primeru udeležbe prek spleta, vam bomo povezavo poslali na dan dogodka.