Obvestila

MONIKA VREČAR IN JONAH CORNE: PREOBČUTLJIVOST: MISTICIZEM IN EKOLOŠKO NELAGODJE V FILMU NA VARNEM

Objavil PiNA 7 junija, 2023

Pričujoče predavanje raziskuje fenomen neobrazložljivega v filmu Na varnem [Safe] režiserja Todda Haynesa iz leta 1995. Haynesovo prebojno delo se osredotoča na ameriško gospodinjo iz 80ih let, ki nenadoma zboli za skrivnostno »okoljsko boleznijo«. Poleg tematike New Age filozofije, ki jo obravnava Na varnem, se v filmu pojavljajo tudi drugi mistični tokovi; avtorja na primer vzpostavita povezavo med glavno protagonistko Carol White in konceptom Silvie Federici o »uničenju čarovnice« ob zori kapitalizma. Carol pa sicer močno spominja tudi na nekatere druge »nadzemeljske« osrednje like filmov, posnetih v »transcendernem slogu« (Paul Schrader).

Predavanje obravnava mistiko z vidika medijske teorije in primerja Na varnem z drugimi filmskimi deli, ki evokativno spajajo mistiko in strah o ekološkem uničenju zemlje.

Pridružite se nam v torek, 13. junija 2023, ob 18. uri, v naših prostorih na Gortanovem trgu 15 v Kopru. 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. 

BIO

Monika Vrečar in Jonah Corne sta soavtorja knjige Yiddish Cinema: The Drama of Troubled Communication, ki bo Septembra 2023 izšla pri založbi State University of New York Press. Monika je v preteklosti učila medije na oddelku za sociologijo na Univerzi v Winnipegu, trenutno pa uči teorijo umetnosti na Fakulteti za umetnost, Univerza Manitoba. Jonah je izredni profesor na oddelku Angleška književnost, Gledališče, Film in Mediji in koordinator oddelka za filmske študije na Univerzi Manitoba. Oba živita v Kanadi v mestu Winnipeg.   

Foto:
Iz filma Na varnem (1995), režija Todd Haynes.