Dogodki

MIHA ŠALEHAR V KOPRU O SLOVENCIH IN SLOVENKAH, EVROPSKI UNIJI IN VSEM VMES

Objavil PiNA 14 februarja, 2020

To sredo smo v sklopu Informacijske točke Europe Direct Koper-Capodistria otvorili cikel pogovornih večerov Café Evropa in na prvem večeru gostili Miho Šaleharja, pronicljivega radijskega voditelja in nekdanjega kolumnista. Osrednja tema dogodka je bil položaj demokracije, vloga posameznika in prihodnost, ki se nam obeta.

O vrednotah Slovenk in Slovencev

»Zanima me, zakaj temam, kot so dilema okrog pika kartice, pisoarji, obdarovanje, prevzemanje ameriških praznovanj, rečemo, da so to obrobne teme,« se je uvodoma spraševal Šalehar. »Zdi se mi, da so to teme, ki nas kot narod konstituirajo. To je tkivo Slovenije in Evrope, suma vseh identitet, ki dela kolektivno identiteto.« Vrednote Slovencev so, kot je dodal, po njegovem mnenju vtkane v to, kako bomo jedli, kaj bomo kupovali in kako se bomo vedli en do drugega, kot soljudje. Sprejemanje drugih, drugačnih – to je tisto, kar nas po Šaleharjevo, dela to, kar smo.

O seriji dogodkov, ki združuje javnost v razpravo o EU

V sklopu serije Café Evropa bosta v marcu in aprilu 2020 organizirana še dva pogovorna večera, ki bosta obravnavala aktualne tematike in izzive, s katerimi se srečuje Evropska unija. V marcu se nam bo pridružila dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja, predstojnica katedre za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in članica Medvladnega foruma za spremembe podnebja v Ženevi, v aprilu pa bo z nami Matjaž Gruden, pravnik, diplomat, kolumnist in filmski igralec, ki zadnjih dvajset let dela v Svetu Evrope.

O nadaljnjih aktivnostih Informacijske točke Europe Direct Koper – Capodistria

Program Informacijske točke bo tudi letos pester. V maju nas čaka vseslovenska akcija Filmski teden Evrope, ki obiskovalcem in obiskovalkam, poleg zabave, ponuja informativne in izobraževalne vsebine ter obravnava aktualne teme in vprašanja o Evropski uniji.

Aktivnosti Informacijske točke bodo predstavljene tudi na različnih dogodkih, namenjenih mladim, pozabili pa niso niti na najmlajše, ki se bodo v oktobru lahko družili na Gortanovem trgu v Kopru na dogodku Evropske pravljice. Ta bo obeležil pomemben del kulturne dediščine evropskih narodov – pravljice in poudarjal vlogo evropske kulturne dediščine v kulturni raznolikosti in medkulturnem dialogu ter obenem otroke, mladino ter širšo javnost ozaveščal o pomenu in prednostih medkulturnega dialoga in sožitja.

V novembru in decembru bodo aktivnosti usmerjene v aktivno državljanstvo mladih. Z namenom izboljšanja poznavanja pravic državljanov EU in ozaveščenosti mladih o evropski volilni pravici ter boljšega razumevanja delovanja evropskih institucij, bodo po srednjih šolah v Obalno-kraški regiji organizirane delavnice EU Drža, ki jih točka organizira že nekaj let zapored.

Informacije o EU

Skoraj petsto informacijskih točk Europe Direct predstavlja lokalno povezavo med Evropsko unijo in njenimi državljani. V Sloveniji jih deluje sedem, med katerimi je od leta 2013 tudi naša, v sklopu katere smo lani na Gortanovem trgu 15 v Kopru otvorili stalno informacijsko središče, ki obiskovalcem in obiskovalkam nudi informacije o Evropski uniji in dobro založene police z gradivi.

Vabljeni, da nas obiščete.