Obvestila

IZKUŠNJA PROSTOVOLJKE IRENE IVNIK: “ZDI SE MI, DA ZDAJ BOLJ SAMOZAVESTNO STOPAM PO SVOJI POTI”

Objavil PiNA 18 januarja, 2023

Prvega aprila 2022 (ne, ni šala) se je naši ekipi pridružila Irena Ivnik. Ob podpori pošiljajoče organizacije, Zavoda za mladino in šport Trbovlje, se je odločila za nacionalno prostovoljsko izkušnjo v okviru programa Evropska solidarnostna enota – in bila izbrana. 

Medse smo jo sprejeli odprtih rok. Na PiNI prostovoljske izkušnje jemljemo resno in v veselje nam je, da mladim lahko ponudimo kakovostno mentorstvo. Verjamemo, da njihove izkušnje govorijo veliko več kot piarovski zapis. Zato smo jo zaprosili, če lahko svojo izkušnjo zapiše sama. 

Pravi, da se lažje izraža v svojem, ‘trbovskem’ besedišču – zato ga objavljamo nelektorirano.  

Moja osebna izkušnja

Po življenjski spremembi sm hrepenela že dlje časa in to, da sm bla izbrana kot ESE prostovoljka na PINI ter se preselila v Koper, je bla res ena izmed najboljših odločitev evr.

S mi zdi, d sm sicer v prejšnjem letu najbul ponosna n tu, d sm preživela in našla moč na novo zaživet. Dožvela sm osebni in profesionalni preporod. Šla sm izven cone udobja poznanega okolja, ustaljenih življenjskih tirnic in socialnih krogov, v katerih sm se gibala praktično celo življenje. Preizkusla sm se v marsikateri novi vlogi in se znašla v situacijah, ki so od mene zahtevale neko “level up” verzijo same sebe. Večji nivo prevzemanja odgovornosti in sledenje mojemu notranjemu drajvu, notranji resnici. Lahko rečem, da sm ponotranjila zavedanje o svojih dosežkih, svojih sposobnostih in tem, kaj lhk js ponudm svetu in ljudem. 

Že u prvem mesci prostovoljske izkušnje sm sodelovala pri pripravi prijave na manjši razpis za organizacijo dogodka v lokalnem okolju. Projekt je bil odobren in dobila sem priložnost za izvedbo in implementacijo mojih idej. Kasneje sm se večkrat preizkusila v snovanju in vodenju delavnic, prevzela logistični del mednarodnih mladinskih treningov, vodila dnevne refleksije z udeleženci, bila v pomoč pri koordinaciji prostovoljcev in organizaciji delavnic, kjer sem z ostalimi prostovoljci predajala informacije o priložnostih za mlade v lokalnem okolju. Glede na moje zastavljene učne cilje na začetku projekta, mi je ekipa PiNE omogočila tud dodatna izobraževanja na področju mladinskega dela.

Zdi se mi, da zdaj bolj samozavestno stopam po svoji poti, z največjo mero zaupanja kot sm jo kadarkol imela. Zaupanje, da bo vse uredu, da si bom ustvarla lajf k ga želim živet. Da bom v prihajajočih mesecih zaposlena v mladinskem sektorju, na projektu, ki me bo inspiriral in bom z zagonom prihajala na delovno mesto. Moja želja je, ‘to be of service to others’. Biti v pomoč drugim, ker vem, da smo vsi v tem skupaj.

Irena, veseli nas, da smo lahko del tvoje poti. Z vsako prostovoljsko izkušnjo se tudi sami naučimo veliko in čudovito je, ko se v organizaciji vzpostavi varen prostor za kakovostno medsebojno sodelovanje.

Irena svojo prostovoljsko aktivnost zaključi z marcem 2023, mi pa medse ponovno vabimo osebo, ki bi pri nas opravljala nacionalno prostovoljsko izkušnjo. 

Prijave na enoletno prostovoljsko aktivnost zbiramo do 7. februarja 2023. Preberite več in se prijavite TUKAJ.