Dogodki

DRUGA MEDNARODNA POLETNA ŠOLA DESIGN+SCIENCE

Objavil PiNA 11 aprila, 2022

Skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Oddelkom za oblikovanje vizualnih komunikacij Umetniške akademije v Splitu (HR) in Inštitutom Joanneum Univerze uporabnih znanosti v Gradcu (AT), organiziramo drugo mednarodno poletno šolo Design+Science. Tokrat se bo v Ljubljani, med 11. in 15. julijem 2022, zbralo 21 udeležencev z vsega sveta, ki bodo raziskovali temo kohabitacije.

Na planetu Zemlja danes živi približno 8,7 milijona vrst. Ljudje smo edini predstavniki vsaj osmih drugih človeških vrst, ki so z nami obstajale pred 300.000 leti. Zaradi nujnega napredka uničujemo eno vrsto za drugo, tako da smo ljudje postali prevladujoča vrsta na tem planetu. Na drugi poletni šoli Design+Science bomo raziskovali tri vidike nastajajoče človeške monokulture: odnose znotraj naše vrste in njihove posledice, zlasti na področju arhitekture in urbanizma, ekološki vpliv na naše interakcije z naravo in drugimi živimi bitji ter našo interakcijo s tehnologijo in umetnimi sistemi. Tukaj smo zato, da živimo skupaj, ne le da sobivamo, se vam ne zdi?

Prijave bodo odprte 20. aprila 2022. Za več informacij sledite strani designscience.school ali nam pišite na design.science@aluo.uni-lj.si.

 

Boštjan Botas Kenda, UL ALUO, kreativni vodja poletne šole, je predstavil idejo, zakaj tovrstna poletna šola: Uspešni rezultati izobraževalnih procesov kurikuluma so osnovni okvir za razvoj stroke. Zato nas je želja po nenehnem posodabljanju in izvajanju novih vsebin in procesov v realnem času pripeljala do formata, imenovanega poletna šola. Formula, ki smo si jo zamislili, je mednarodna oblika interdisciplinarnega povezovanja znanosti in vizualnih komunikacij. Z drznimi in nepredvidljivimi rezultati vnašamo svežino v obstoječe izobraževalne in projektne procese različnih disciplin v sodobni družbi. Kot je zapisal Mark Fisher: noben kulturni predmet ne more ohraniti svoje moči, če ni več novih oči, ki bi ga videle.”

Borut Jerman, vodja projekta RUK na PiNI, nadaljuje: “Poletna šola Design+Science je pomembna dejavnost v okviru omrežja RUK, saj na inovativen način povezuje več deležnikov in pristopov – akademsko sfero z nevladno, znanstveno raziskovanje in oblikovanje, umetnost in znanost. Vprašanje sobivanja je po eni strani izjemno pomembno, po drugi strani pa spremlja človeško družbo že od samega začetka. Letos smo poletni šoli dodali mednarodno razsežnost s partnerjema iz Splita in Gradca, kar zagotavlja dolgoročni razvoj šole. Veselim se letošnje in vseh naslednjih izvedb.”

Ivica Mitrovič z Umetniške akademije v Splitu pojasnjuje, zakaj so del projekta: “Naš interes temelji na dolgoletnem partnerstvu s pobudniki poletne šole. Ljubljana in Split že več kot 20 let sodelujeta pri formalnih in neformalnih pobudah na področju oblikovalskega izobraževanja. Koncept poletne šole, ki temelji na multidisciplinarnem in interdisciplinarnem sodelovanju, skupinskem delu in kritičnosti, se popolnoma ujema z našim izobraževalnim ozadjem, ki temelji na kritični in spekulativni perspektivi oblikovanja z močnim refleksivnim pristopom k oblikovanju kot praksi in oblikovanju kot izobraževanju. Poleg tega upamo, da nas bo uspeh te poletne šole pripeljal do novih mednarodnih izobraževalnih programov, ki bodo zasnovani na teh temeljih.”

 

Poletno šolo Design+Science organiziramo tudi v sklopu projekta RUK – mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.