Dogodki

PRIJAVE ODPRTE: DELAVNICA UKRAJINSKE KUHINJE Z DIANO SOKALSKO

Objavil PiNA 25 novembra, 2025

V okviru projekta Moja pot – Ozaveščanje družbe sprejema o migrantski problematiki vas vabimo na posebno kulinarično doživetje.

V četrtek, 4. decembra 2025, ob 18.00, bomo v naših prostorih na Gortanovem trgu 15 v Kopru gostili kulinarično delavnico priprave ukrajinskih varenykov, tradicionalnih ukrajinskih cmokov, ki imajo v kulturi te države posebno mesto.

V ukrajinski tradiciji varenyky so več kot le jed, ki jo postrežejo ob praznikih. Predstavljajo udobje, toplino in družino, ki se zbere okoli mize. Prenašajo se iz generacije v generacijo, skozi zgodbe, spomine in vsakodnevne rituale.

Pod vodstvom izkušene mentorice bomo pripravili dve klasični različici varenykov:

  • slane cmoke s krompirjem ter skuto ali zeljem,
  • sladke cmoke s češnjami.

Gre za preproste, a izjemno okusne jedi, ki najbolj zaživijo, ko nastanejo skozi sodelovanje in pogovor.

O izvajalki

Delavnico bo vodila Diana Sokalska, ki prihaja iz Ukrajine. Z varenyki je odraščala, zato v delavnico prinaša tudi osebno zgodbo. Kot pravi: “Zame so cmoki povezani z najlepšimi otroškimi spomini. Vsako nedeljo sva s sestro pomagali babici pri pripravi. Ti trenutki so ostali z menoj, cmoki pa so še danes okus doma, ki ga nosim v odraslo življenje. Veselim se, da lahko to toplino, tradicijo in veselje delim z vami.”

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest pa zelo omejeno. Prijave zbiramo do 2. decembra oziroma do zapolnitve prostih mest, NA TEJ POVEZAVI. Priporočamo čimprejšnjo prijavo, saj se mesta običajno hitro zapolnijo.

 

Več o projektu 

Projekt naslavlja ozaveščanje o migrantski problematiki skozi aktivnosti, ki spodbujajo medkulturno izmenjavo, medsebojno razumevanje in prepoznavanje skupnih izhodišč. Aktivnost se bo izvajala v okviru Mednarodnega dneva migrantov 2025.

Kulinarika je eden najmočnejših povezovalnih elementov, saj odpira pot k spoznavanju drugega na prijeten, dostopen in neformalen način.

Veselimo se vašega obiska in druženja ob okusih, zgodbah in toplini ukrajinske kulinarike.

 

Aktivnost poteka v okviru vseslovenskega projekta Moja pot – Ozaveščanje družbe sprejema o migrantski problematiki, ki se osredotoča na ozaveščanje in izobraževanje širše javnosti o tematiki migracij ter spodbujanje medkulturne izmenjave in dialoga. Projekt je financiran iz evropskega Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) ter sredstev proračuna Republike Slovenije. Naročnik projekta je Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.

www.evropskasredstva.si